Въоръжените сили на Сирия са открили в болница, окупирана от терористите, в провинция Латакия оборудване за производството на химическо оръжие. Те са планирали да използват страшното оръжие, обвинявайки в това режима на президента Башар Асад, предаде агенция SANA. Сирийската армия е иззела също медицинскооборудване и медикаменти от турски, катарски и саудитски произход. Според сирийската армия откритото оборудване и медикаменти свидетелстват, че терористите са планирали да използват химическо и биологическо оръжие, обвинявайки правителството на Сирия за това. 

Възможно е болницата да е била централен пункт по оказване на помощ за ранени терористи. Били са открити медикаменти за обезболяване и за спиране на кръвотечение. Освен това в болницата са били открити противогази и филтри за тях.

Още през септември т.г. се появиха информации, че джихадистите разполагат с химическо оръжие. Джихадистката групировка „Ислямска държава“ произвежда и използва химически оръжия в Сирия и Ирак, предаде тогава Би Би Си, позовавайки се на източник от американското правителство.

Според US разузнаването ислямистите дори имат специално звено, което се занимава с производството на химически оръжия.

Вашингтон е регистрирал най-малко четири случая, в които терористичната организация е използвала бойния отровен газ иприт от двете страни на иракско-сирийската граница. Би Би Си допълва, че неин екип е бил на турско-сирийската граница, където е станал свидетел на събития, подкрепящи тази теза.

Досегът с иприт води до образуване на мехури по кожата и лигавиците. Макар че отравянето с горчичен газ обикновено не е фатално, срещу него няма лечение или антидот, припомня Би Би Си. Именно на хора с подобни симптоми са се натъкнали журналистите на телевизията.

Според източника на медията „Ислямска държава“ (ИД) най-вероятно разполага със звено за производство на химични оръжия, тъй като е много малко вероятно джихадистите да са открили подобни запаси при завладяването на територии в Сирия и Ирак.