Ако сега на Коледа имаме пълнолуние, следващия път, когато това ще стане, е след 19 години. Пада се през 2034 година, когато пълнолунието ще бъде на 25 декември в 10.54 часа. Това каза Пенчо Маркишки, физик в Национална астрономическа обсерватория в Рожен.„Това е чисто случайно повторение на периоди. Продължителността на лунния месец или така нареченият „синодичен месец” не е равен на календарния месец, който ние използваме. Лунните месеци са малко по-къси – 29 денонощия, 12 часа, 43 минути и 3 секунди. Това е интервалът от време между 2 съседни лунни фази. Става така, че на всеки 19 години общият брой лунни месеци е 235. С други думи 235 лунни месеца са равни на 19 слънчеви (тропични) години”, посочи Пенчо Маркишки, цитиран от "Фокус".

По думите му, спрямо българско време, днешното пълнолуние се паднало в 13.11 часа, но може да се наблюдава само там, където по това време е било нощ. „При нас не можеше да се наблюдава, защото е ден и луната е под хоризонта. Там, където е нощ, като в САЩ например, пълнолунието се е наблюдавало. Този период не е нужно да се отчита само спрямо Коледа. Ако ние вземем една произволна дата, например 15 юли. Ако тогава има пълнолуние, следващия път, когато пак ще има пълнолуние на тази дата ще бъде след 19 години. Разликата в съвпаденията ще бъде някъде в порядъка от около 2 часа”, коментира Маркишки. 

„Този цикъл е открит от един древногръцки астроном, който е живял V век пр.н.е. в Атина и се е казвал Метон. От там този период се нарича Метонов или Метоничен цикъл. Това явление е било забелязано в хода на всички опити, които са правени в древността, с цел съчетаване на лунния календар със слънчевата година. Древните астрономи са търсили начин да съчетаят колко лунни месеца, като цяло число, се побират определен брой слънчеви години. Именно това е установен този „метоничен цикъл”, допълни той.