Лидерът на ДПС Лютви Местан, който подкрепи Турция и НАТО след сваления руски бомбардировач, е отстранен от поста, причината е различната позиция по проблема на почетния председател Ахмед Доган, съобщават медиите в южната ни съседка.

До уволнението на Местан се стигна следспоровете в партията за външната политика на страната, а декларацията, оправдаваща действията на турските ВВС и в подкрепа на позицията на НАТО, представена в българския парламент се оказа отключващ фактор за отстраняването му, пише в турската си секция Дойчев веле, цитирана от БГНЕС.

Това бе направено на извънредно заседание на централното ръководство на партията, състояло се във вилата на Доган, но в отсъствието на формалния й председател Местан. Така до избора на нов лидер партията на турското малцинство в България ще бъде ръководена от тричленка.

Почетният председател и създател на ДПС Ахмед Доган застъпва тезата, че България не трябва да бъде част от турско-руския конфликт. Известният като поддръжник на Турция Местан смята, че страната е постъпила правилно с действията си спрямо бойния руски самолет, докато Доган счита, че България като член на НАТО не трябва да взема страна в кризата между двете държави, се посочва в публикацията.

Подчертано е също, че основаното през 1990 г. ДПС е ключова партия в българската политика и ролята на електоралния му потенциал при избори за парламент и за президент е особено голяма.

Множеството публикации по темата в различните медии в Турция не пропускат да отбележат, че ДПС е политически представител на 10% от българското население, а именно на етническите турци, наследници на останалите от времето на Османската империя.

В. "Миллиет" съобщава за отстраняването на Лютви Местан в статия със заглавието "Защити Турция, изхвърлиха го от партията". "Криза в турската партия", съобщава регионалният всекидневник "Олай" в Бурса, където са концентрирани почти всички изселници от Кърджалийско.

"Стоя зад думите си. В българския парламент представих декларация от името на парламентарната ни група по повод руския самолет, който наруши въздушното пространство на Турция и не приемам, че това е грешка, стоя зад всяка дума от текста", казва Лютви Местан след новината за изключването си, цитиран от "Олай".

Вестникът отбелязва, че именно въпросната декларация е предизвикала гнева на почетния председател Ахмед Доган, който е определил позицията като гаф. Посочено е също, че отстраняването на Местан е финалът на напрежението между него и Доган. ДПС ще избере новия си лидер на националната конференция през март догодина, а дотогава Четин Казак, Мустафа Карадайъ и Рушен Риза ще изпълняват ръководните функции в партията.

Вече бившият председател Лютви Местан днес не присъства на първия от серията възпоменателни митинги в памет на жертвите на т.нар. „възродителен процес“, които по традиция се провеждат в Кърджалийско в края на декември.

Днес в проявата в ардинското село Млечино се включиха областният лидер на ДПС Бахри Юмер и депутатът Шабанали Ахмед, които вчера бяха до Местан по време на извънредната пресконференция. За пръв път обаче те не бяха сред официалните гости, а стърчаха сред публиката. Затова пък триумвиратът Риза-Казак-Карадайъ беше на импровизираната трибуна.

По установена практика важните гости участват в големите възпоменателни прояви край Тюркян чешма в село Могиляне на 26 декември и в Момчилград на 27 декември.

На вчерашната си среща с журналистите Местан заяви, че ще присъства на тези два митинга, независимо в какво качество. Днес той не вдига телефона. За събота са предвидени и двата митинга последователно. Очаква се в тях да се включи и външният министър на ТурцияМевлют Чавушоглу.