Коптите са египетските християни, преки наследници на културата на египетските фараони. Предполага се, че днес са около 6% от населението на страната.

Не старо, а древно е изкуството им, пренасяно от поколение на поколение в една ислямска държава, в която са пренебрежимо малцинство.

Какво точно съдържа изкуството им....разбираме в Етнографския музей в Пловдив, предаде  БГНЕС.

Виждаме го в творбите на 93- годишната Стойна Кръстанова- доайенът на майсторите в града. Изящната тъкан с характерни орнаменти е изработена от нея след проучване на образците, след детайлно проследяване на средата, в която са създадени. Изработена е не преди години, когато и очите, и ръцете, и главата са били бързи и пъргави, а тази година. Обичайното ни мислене катастрофира в идеята, че човек на такава възраст е способен на подобни чудеса, но Стойна Кръстанова никога не е " отговаряла" на възрастта си. Още на младини започват да я титулуват с " кака" - женския еквивалент на " майстор". Историята на живота и е низ от неизменни предизвикателства и дързост, подплатени с много характер и талант.

Стойна Кръстанова е родена в пловдивското село Гълъбово, кацнало близо до града в склоновете на Родопите. Още като дете дава да се разбере, че е готова да преобръща планини. Отказва да се примири с идеята, че щом е момиченце, стига и седми клас в селското училище, по-нататък да се омъжи и да ражда деца. Качва се на една стръмна скала и не слиза дотогава, докато родителите и не и обещават да я запишат да учи и по-нагоре в Пловдив. Компромисът, който прави, е да отиде в Стопанското училище в Пловдив, а не в мечтаната гимназия. Но точно Стопанското училище и дава маята, която ще я кара да се развива цял живот. Омъжва се, заживява в града, търси си работа. Поръчват и бродерии на блуза, дават и шаблон. Вместо да изпълнява тихомълком, тя променя образеца. Дързостта и е възнаградена, забелязват я. Лека полека се утвърждава като майстор на бродерии. Започва да тъче през 1954 година. По това време вече е работила народни носии за читалища и ансамбли. Прави и впечатление, че оригиналните тъкани са много тежки и решава да ги олекоти. Оттам започва една кариера, чиито резултати всички сме виждали, макар и да не сме знаели чие дело са. Стойна Кръстанова изработва костюмите за " Време разделно", "Под игото", за още филми, останали в кинематографичната ни памет. " Още пазя телеграмите от Бояна", казва тя, " До Стойна Кръстанова. Утре идваме да вземем костюмите". Било е бързане, труд, търсене на сложни решения...

Да изработваш сценични костюми за кино, където и най-дребният детайл в един момент може да бъде показан в едър план и достоверността е основна характеристика, не е проста работа. Първо трябва да създадеш костюма, а после да му прибавиш живот. Престилките за родопчанки за " Време разделно" станали прекрасни, греели в цветовете на дъгата. Там е тя, че прекалено много греели. Как, как... Изваряване в сапунена вода в котела насред двора свършило работа. Като изсъхнали, те вече разказвали друга история. Тази, която видяхме във филма.

Лека полека пътят на твореца я води към все по-сложни и фини тъкани. Коприна, лен, памук. Онази част от нея, която прекарва дълги часове в проучване, намира продължение в пътя на дъщеря и- доц. Красимира Кръстанова, етнолог, декан на Философско-историческия факултет на Пловдивския университет. Научният подход към новото идва от майката, тя не просто създава, прави го на база на проучени материали, много четене и размисъл. Новата и изложба показва образци от коптското и византийското изкуство в тъканите. Коптите са преки наследници на културата на египетските фараони.

За да изработваш подобни фини тъкани, трябва да имаш много здрави и пъргави очи и ръце. Колкото по-тънка е тъканта и колкото по- сложни са орнаментите, толкова по- прецизна е изработката им. В последната изложба орнаментите са като бродирани с тънка игла. Не е необходимо да разбираш от художествени занаяти, за да осъзнаеш колко сложно е да се постигнат. И няма как да не повярваш във вечността на таланта, когато си дадеш сметка, че са изработени от човек на такава почтена възраст. На 93 години Стойна Кръстанова готви нова изложба. Ново пътешествие в забравени земи, което ще ни върне искрица от вечността. Защото подобен талант и подобно дълголетие наистина те карат да мислиш, че тя съществува.