Потвърден е фактът, че натрупаните в нашия организъм токсини са причина за болки, отслабване на имунната система, поява на различни болести, умора. Невъзможно е да избегнем попадане на отровни вещества в него заедно с продуктите за хранене, водата, вдишвания въздух, козметиката, почистващите препарати, изгорелите газове. Лекът е пречистване и детоксикация, препоръчват специалистите.

„Детоксикацията е необходима за съвременния човек, защото дори и да се храни здравословно, е изложен на различни замърсители като околна среда, стрес, битова химия, лекарства. Най-широко разпространената и предпочитана детоксикация е с цитрусови сокове (или ябълков сок) и английска сол. Другият метод е с маслото Гхи”. 

Това е пречистеното краве масло по Аюрведа. Заради съдържанието на антиоксиданта витамин Е то защитава организма ни от вредното действие на свободните радикали. Помага за храненето на клетките. Макар да е наситена мазнина, неговата молекулна структура се отличава от структурата на другите животински мазнини. Тя се състои от мастни киселини с къса химическа верига. Това означава, че много лесно се усвоява от организма, обяснява д-р Михайлов. 

Той започва да прилага метода при лечение на хипертония и артрит. След това вижда, че помага и при много други болести. „Веднъж ми се появиха ставни болки, които ме будеха през нощта. Казах си, че това е знак да си направя пречистване, и на четвъртия ден болките спряха“, споделя Михайлов. „Детоксикацията е част от лечението на алергии, хормонален дисбаланс, затлъстяване. Може да се практикува от бременни и кърмачки. Тя регулира лактацията”, пък обяснява хомеопатът д-р Ваня Евтимова. „Пречистването е едно от най-важните неща за тялото, както е подмяната на маслото за колите. Това е начинът, с който ние махаме всички отрови от тялото. Така гоним предпоставките за болести”, обяснява диетологът Огнян Симеонов.

Най-лесно е да пием фрешове за 3 дни

Детоксикацията с фрешове е най-добре да започне 2 дни преди пълнолуние, като по този начин се дава възможност за отделяне на токсините от тъканите и насочването им към кръвта. В деня на пълнолунието токсините най-силно се измиват от организма. Гладува се преди пълнолуние и защото тогава организмът по-лесно превъзмогва апетита. А и резултатите по отслабването се задържат по-лесно и трайно. Дори само в деня на пълнолунието да не се приема храна (пият се подходящи чайове или топла вода), може да се свалят 2-3 кг. А как да приемаме соковете? На гладно се изпиват около 10 г (1 равна с.л.) английска сол, разтворена в 50-70 мл вода. Тя се пие, за да се изтеглят токсините към червата, но ако ви е неприятна, може да я пропуснете. Изчаква се половин час и след това се започва пиенето на сока.

„Той се прави от 2-3 лимона, 4-6 грейпфрута и 4-6 портокала. От тези цитруси се получават средно 2 л сок. Той задължително трябва да се разреди с 1, 5-2 л минерална вода. Разреденият фреш се приема целия ден, без да се яде нищо друго”, съветва д-р Михайлов. Ако вечер чувствате глад, изяжте ябълка или портокал. При силно чувство на глад вземете 1 ч.л. мед с лимонов сок и минерална вода. Може да се добави и пектин, който набъбва в червата, създава чувство на ситост и ускорява чистенето. 1-2 ч.л. пектин се разбъркват с половин ч.л. мед (предварително разтворен в 1 ч.л. вода). Към тази смес се доливат 100-200 мл вода и се разбива с миксер, за да стане гъсто като желе.

Захранването започва с плодове

Фрешът се пие три дни и на четвъртия се прави захранване. На сутринта се хапват плодове, защото са „метли” за червата. Обядът е въглехидратен и когато вечерта активността на черния дроб и на стомашно-чревния тракт е най-голяма, може да се прибави и белтъчна храна. Салатите за обяд и вечеря помагат за понижаване на гликемичния индекс, което е необходимо за добрата адаптация на организма.

Пречистване с вода или с глина

„Има различни методи за пречистване на организма. Най-лесният е, като един ден от седмицата или от месеца се пие само топла вода – около 4-5 литра. За по-голям ефект сутрин в чаша вода може да се разтвори 1 кафена лъжичка сода бикарбонат”, казва диетологът Огнян Симеонов. Другите по-нетрадиционни методи, които той предлага, са с апарат, който прави биорезонансна терапия, както и да се приложи клетъчна детоксикация със зелена хума (глина). „Хумата е незаменима при лечение”, казва в книгата си The Clay Cure писателят и изследовател по темите на здравословния начин на живот Ран Книшински. 

Той обяснява, че естествената хума или глина, известна под името бентонит, не само се използва за лечение от хората в продължение на векове, но и за вътрешна детоксикация на организма. Името бентонит произхожда от наименованието на селището Форт Бентон, Уайоминг, където за първи път е открита. Тази хума произлиза от депозити на вулканична пепел. „Течната глина е инертна, което означава, че тя минава през тялото, без да се храносмила, като абсорбира тежки метали, свободни радикали, пестициди”, казва още Книшински, който пие хума всеки ден.