Измамници точат банкови карти чрез фалшиви сайтове за пазаруване. Популярен в измамите с дебитни и кредитни карти е фишингът (на английски - риболов, б.р.) и набира голяма популярност сред престъпниците, предупреждават полицаи.

Другата мода преди празниците е източване чрез ПОС-терминали в магазини, заведения и бензиностанции. Засичани са сервитьори и продавачи в престъпните схеми, съобщава "24 часа", като цитира полицията. Делата за престъпления, свързани с източване на карти, държат първенството в Софийската градска прокуратура. Само за тази година са образувани 430, което означава, че не минава и ден, без някой да се оплаче, че му е опразнена картата.

Фалшивите страници са дубликат на известни сайтове за онлайн пазаруване на дрехи, бяла и черна техника, стоки за дома, билети, сексиграчки.

Особено предпочитани от измамниците са сайтовете за сексиграчки, защото при тях купувачът не иска да се разбира самоличността му. По тази причина измамените дори не съобщавали в полицията.

Полицай описва схемата: купувачът въвежда номера от лицевата част на картата и последните три цифри от задната, които са задължителни при неприсъствено плащане. После измамниците препращат поръчката до истинския сайт и човекът си получава стоката, но след минути картата му е източена от Доминикана например.

Наскоро полицаите разкрили продажба на самолетни билети чрез сайт менте.

При втория начин при попълване на формуляра за доставка се изписва съобщение за проблем. Уж се налага клиентът да си напише данните от картата, но и пинкода.

Криминалистите предупреждават хората да са внимателни към номерата, особено към кода от трите цифри на задната страна.

Друг хитър, но и лесен ход за придобиване на данните от картите е при плащане на ПОС-терминали. Неотдавна полицаите заловили служител в заведение, който си купил ботуши чрез чужда карта.

Единият начин е картата да премине през устройство за копиране на данните, скрито под щанда. Разсеяността на клиентите улеснява престъпниците. В заведенията било още по-лесно, защото след няколко чашки вниманието на хората било съвсем притъпено.

Другият, по-лесен похват, който навлезе през 2014 г., е на камера или дори джиесем да се направи снимка на лицето и гърба на картата. Целта отново е да се заснемат номерата на предната и задната страна. Веднъж записани, картата може да се източва по акаунт в сайт за залагане и по-късно парите да бъдат изтеглени по сметка, все едно са спечелени от хазарт.

За кражбата на ПИН може да се използва и т.нар. двойна клавиатура, която се поставя върху истинската. Втората не пречи на работата на истинската клавиатура, а запомня натиснатите от клиента клавиши или ги предава по електронна връзка в реално време на близкостоящ бандит.

Само 16 мошеници са разкрити през 2015 г., 433 дела са спрени заради неизвестен извършител. 430 са образуваните досъдебни производства за източване на карти в Софийската градска прокуратура за 2015 г. През миналата година те са били 451, а през 2013 г. - 505. Броят на заловените извършители обаче е много малък.