Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп сериозно води по популярност пред най-близкия си съперник, тексаският сенатор Тед Круз. Това показват данните от национално проучване, проведено от Си Ен Ен и изследователската компания ORC.
Нивото на подкрепа към Тръмп сред републиканците достигна 39%, което от началото на декември е увеличение с 3%. Неговият основен съперник Тед Круз има 18% от подкрепата на републиканците, увеличение с 2%.

На трето място е тъмнокожият неврохирург Бен Карсън, който стоеше до скоро много близо до Тръмп. След него се нарежда сенаторът на Флорида Марко Рубио – всеки от тях има ниво на подкрепа от 10%.

"Тръмп притежава лидерски позиции в предизборната кампания, тъй като избирателите смятат, че той може най-добре се справи с проблемите, пред които е изправена страната”, посочват авторите на изследването.

Според проучването 55% от републиканските избиратели очакват Тръмп да се справи с проблема с нелегалната имиграция, докато Круз в решаването на този проблем се ползва с доверието на 15% , а Рубио - 10%. Около половината от анкетираните - 47% - вярват, че Тръмп е в състояние да се справи със заплахата от терористичната групировка "Ислямска държава", 21% изразяват такова мнение за Тед Круз, а 7% за бившия губернатор на Флорида Джеб Буш.

Интересно е, че подкрепата за Тръмп в интернет е по-висока в сравнение с традиционните допитвания до избирателите. При анонимното онлайн допитване подкрепата е по-висока, защото хората все още се страхуват да покажат подкрепа към ексцентричния кандидат, но всъщност го харесват, обясниха наблюдатели.