Новата година идва с нови надежди, но и с нови страхове. Накъде върви светът след серията терористични актове, които го разтърсиха през 2015-а? Какво ще стане с България? Какво ще се случи с всички нас? Какво да направим, за да имаме една успешна и щастлива година? С тези въпроси се обърнахме към нумеролога Ели Маринова, която сподели прогнозите си специално за читателите на „Всеки ден".

Ели, каква ще бъде 2016-а според нумеролозите?

2016 година е под вибрациите на деветката. Деветката е с елемент огън - огъня на вулката, когато е трудно предвидимо накъде ще тръгне лавата. По принцип годината би трябвало да мине под знака на дипломацията, а не на силовата политика, да не се драматизират проблемите, каквито и да са те. Има едно условие - нашите политици да провеждат добри преговори и да не позволят България да бъде въвлечена в борба за чужди интереси. Евентуално, ако през първите 6 месеца бъде проведена добра дипломатическа работа, през вторите 6 месеца в България ще има вероятност за подобряване на живота, за материален просперитет и отваряне на страната към големия свят. Защото деветката бележи отварянето на границите. Могат да бъдат подписани големи международни договори с крупни международни фирми, да бъдат привлечени инвестиции в страната.

Това ще стане, ако се заложи на дипломацията. А ако се действа силово?

Никак не е добре, защото има опасност от бруталност и агресия. Представете си един вулкан. Когато лавата тръгне нагоре, през „кумина" се освобождава напрежението. Това е класическото изпускане на лавата. Но ако се появи вътрешно напрежение, се получава експлозия и последствията не са ясни.

2015-а ни шокира с терористични актове. Как се очаква да се развият събитията догодина?

2015-а е под вибрацията на осмицата. Тя действа на едро. Аз още миналата година казах, че осмицата е брутална, свързана е със силата. Когато тази сила се използва за добро, е добре. Но когато става въпрос за използването й за терористични актове, гърми по целия свят, мащабът е много голям. 2015-а беше под знака на бедствията, авариите и катастрофите. За 2016-а можем да говорим за проблеми с огъня, но тук акцентът е друг. Пак наедро тръгна бежанска вълна от изток към запад. Тук става въпрос за хора от различен вид, с различна култура, различна религия. Деветката има отношение към пресичането на границите, но и към хуманизма, към работата с хора в неравностойно положение, които са в позиция на неизбежна отбрана. Но с този бежански поток заедно с хората, които са тръгнали да търсят спасение, тръгнаха и доста хора, които търсят провокации. Провокациите на верска основа са най-резултатни, а деветката има отношение към крайния фанатизъм и крайната ксенофобия. Това означава, че хората, които идват в Европа, могат да донесат краен фанатизъм и оттам да създадат проблеми, а хората, които ги посрещат, да проявят крайна ксенофобия и оттам също да има проблеми. Трябва да избягваме крайните прояви.

Какъв е съветът към обикновените хора през 2016-а?

Да не драматизират проблемите. Това е индивидуално според числата на всеки един човек. По принцип деветката ни отваря към света и е хубаво българите да имат контакти с чужбина - да заминат или да се върнат оттам, да има пресичане на граници, но по подходящ начин. Става въпрос и за граници в преносен смисъл - в отношенията между хората, по отношение на културните различия, на разбирането на другия.

Тъй като казвате, че минава под знака на огъня, това означава ли, че огнените знаци - Овен, Лъв и Стрелец, трябва да внимават?

Не. Не трябва да се бърка нумерология с астрология. Говорим за огнените числа - това са 1, 3 и 9. За тях годината ще бъде по-напрегната, но ако си подредят правилно приоритетите, всичко ще е наред. Тези, които имат силна деветка, е добре да не предприемат генерални нови неща. Неща си направят равносметка, хубаво е поне веднъж да пресекат и граница.

Какво ви предстои?

Личната година се изчислява, като съберете деня на раждането си с месеца на раждане и добавите универсалната година - в случая това е 2016 г., което отговаря на 9. Цифрите в сбора, който се получава, също се събират, докато се получи едноцифрено число. Например, ако сте родени на 13 август, това е 13+8+9. Получава се 21. След това се събират 2+1 и се получава лична година 3.

1. Хората с лична година едно могат много успешно да поставят нови начала. Могат да търсят подкрепа и помощ от хора с по-висок социален статус и контакти с чужбина. Добре е приоритетите да са добре подредени и човек да си направи добре сметката какво иска и може ли да го постигне.

2. Да се внимава с ревността. Да се чува кой казва „не" и как го казва. Човек с такава лична година трябва да се научи да казва „не", да започне да отказва, когато се налага. Нещата ще се получават от втория път, възможно е да се започне нова, паралелна дейност.

3. Добре е тройките да залагат на връзките и сътрудничествата по приятелска и социална линия. Много е важно как си харчат парите. Ако през цялата година такъв човек е щракал с пръсти и е харчил безогледно, има опасност през следващата година нещата да не са много добре. Ако сте по-разумни, нещата ще се случат лесно и безпроблемно.

4. На хората с лична година 4 ще им е най-трудно, защото от една страна деветката отваря всякакви граници - материални и виртуални, но от друга страна четворката обича да поставя граници.

5. Хората с лична година 5 ще имат лесна и бърза комуникация. Но все пак трябва да внимават и да се стараят да довършват нещата, които са започнали.

6. Такива хора трябва да се постараят да не ревнуват. Те могат да организират или по изненадващ начин да им се случи романтично пътешествие.

7. Ще има доказване на възможности, способности, квалификация. Може да има изненади, но годината ще мине най-вече под знака на кариерата и себедоказването в работата.

8. И при осмиците, както при четворките, няма да е лесно. Защото осмиците искат всичко да е голямо, наедро и сега. Те трябва да са малко по-търпеливи и да залагат на дипломацията в отношенията - лични, партньорски, работни - всякакви.

9. Добре е тези хора да пътуват и да се опитат да се отворят към останалите. Това за тях е година на равносметка и подреждане на приоритетите.

Следващите 3 лични години - 11, 22 и 33, са по-специални. Ако при събирането на рождената дата, месеца и деветката получите тези числа, не ги редуцирайте до едноцифрено.

11. Хората с 11 ще бъдат ангажирани по линията на морала, на етиката, на грижата за хората в неравностойно положение. За тях важи и всичко, което важи за двойката.

22. За тях важи четворката, но имат шанс за сериозни постижения. За целта обаче трябва правилно да си подредят приоритетите и да проявят дипломация, а не твърда политика.

33. Хората с тази лична година ще бъдат въвлечени в проблеми, свързани с хуманизъм, морал и етика, грижи за околните и то сериозна. За тях важи и всичко, което важи за шестиците.