Не споделям мнението, че при преминаване от първа към трета категория труд на служителите на МВР трябва да се изплащат обезщетения - това няма житейска и икономическа логика. Това каза пред журналисти днес министърът на финансите Владислав Горанов, запитан дали е съгласен, че на служители в МВР трябва да се плащат обезщетения при реформа на ведомството.

Няма прекратяване на трудови правоотношения, просто осигуряването на тези служители ще бъде насочено към ползваната от всички нас трета категория труд, допълни министърът.

Той съобщи, че другата седмица с министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова ще коментират изменения в закона за МВР, които ще бъдат внесени за обсъждане в началото на следващата година. "Продължавам да смятам, че има какво да се направи с бюджета на това ведомство", допълни той.

При подготовката на проектобюджета за 2016 г. той внесе неоповестени и необсъждани с минстрите на вътрешните работи и на отбраната предложения да отпаднат финансовите придобивки в сектор "Сигурност" като това да се изплащат по 10 заплати при пенсиониране. Това обаче доведе до протести и текстът беше оттеглен.

"Искам да върнем доверието на хората във финансовата система, защото то ерозира след фалита на КТБ. Целта ми е да стабилизираме българските финанси и да не трупаме нови дългове. Ако правителството изкара мандата си, ще имаме балансиран бюджет", подчерта Горанов.

Това, което правим, не е насочено срещу хората, ние работим в полза на обществото. Не обещавам, че ще станем по-комуникативни, но ще бъдем предвидими и всяко едно решение ще бъде подложено на сериозен дебат, обясни финансовият министър.

На въпрос за емитирането на дълг през новата година той посочи, че във ведомството му наблюдават международните пазари и когато преценят, ще емитират дълг. Той не даде подробности за датите и за размера на облигациите, които държавата ще пусне в продажба.

Ръстът на икономиката е с възходящ тренд. През пролетта предстои актуализация на тригодишната бюджетна прогноза и там ще решим дали ръстът на БВП за 2016 година ще е 2.1 на сто, както е заложено сега или ще е по-голям, добави той.

Общините ще завършат 2015 година със 150 млн. лева неразплатени разходи. Това ниво е почти без промяна за последните няколко години, каза зам.-финансовият министър Кирил Ананиев.