Бившият петролен магнат Михаил Ходорковски заяви, че обмисля да подаде молба за политическо убежище във Великобритания. Това заяви самият той в интервю за Би Би Си, след като по-рано руски съд обяви критика на Кремъл за международно издирване и го обвини в убийството на Владимир Петухов, кмет на сибирския град Нефтеюганск през 90-те.

„Със сигурност обмислям да поискам убежище във Великобритания“, каза той като допълни, че руският президент Владимир Путин гледа на него като на „сериозна заплаха“.

Ходорковски, който в миналото беше шеф на вече нефункциониращата петролна компания „Юкос“, прекара 10 години в сибирски затвор по обвинения в измама, които според него са политически мотивирани.

„Аз съм разглеждан от президента Путин като заплаха - икономически заради възможността от конфискуване на руски активи в чужбина и политически като някой, който може да помогне на демократичните кандидати на предстоящите избори през 2016 г.“, каза той. Следващата година в Русия трябва да се проведат избори за представители в долната камара на парламента – Държавната дума. В момента тя е доминирана от поддръжници на президента.

През 2013 г. Ходорковски получи помилване от Путин и оттогава живее в чужбина, предимно в Швейцария. При напускането си на страната той заяви, че няма да се занимава с политика – нещо, което според мнозина е и причина за неговото освобождаване.

В интервюто си за Би Би Си той обаче заяви, че ще „помага на млади политически активисти в Русия да натрупат политически опит и да представят политическа алтернатива на съществуващия режим“. Според Ходорковски в скоро време няма да има значителна политическа промяна в Русия, но „в рамките на десет години режимът ще се промени и се надявам, че ще изиграя значителна роля в това“.