Администрацията на президента на САЩ Барак Обама в продължение на няколко години се е опитвала, водейки тайни консултации с представители на сирийските власти,

да намери хора, които да помогнат за свалянето на президента Асад чрез военен преврат. Това пише в електронното си издание вестник "Уолстрийт джърнъл".

По сведение на негови източници целта на контактите с "елементи на сирийския режим" е била отстраняването на Башар Асад от управлението на страната. "От самото начало САЩ търсеха слабите места в режима, които биха могли да използват, за да провокират военен преврат, но това така и не се осъществило. Междувременно Асад многократно се е опитвал да прикани администрацията на САЩ да се обедини с него за борба с тероризма.

През 2011 г. когато режимът започна да смазва протести и войници започнаха да напускат армията, американското разузнаване започна да набелязва офицери от алауитското малцинство - секта към която спада и режимът на Асад, които потенциално биха могли да оглавят една смяна на режима. "Политиката на Белия дом през 2011 г. бе да постигне смяна на режима в Сирия като намери пробойни в режима и предложи стимули за хората, за да изоставят Асад, твърди високопоставен бивш представител на американското ръководство. Това обаче така и не се осъществява. През август 2011 президентът на САЩ Барак Обама публично призовава Асад да подаде оставка.