През празниците сигналите за телефонни измамници зачестяват. Това заяви директорът на СДВР старши комисар Антон Златанов.

Затова е важно взаимодействието с полицията и незабавно трябва да се подава сигнал в полицията, защото, когато има навреме подаден сигнал за съмнително лице или за нещо съмнително, което се случва, полицейската реакция може да бъде навременна и има краен успех, посочи той.

Търсената жертва на телефонните измами са главно възрастните хора. Телефонните измамници звънят на безброй телефонни номера, докато попаднат на точната жертва. Това не означава, че по-младите хора трябва да стоят встрани.

Всеки възрастен човек има синове, дъщери и роднини и е хубаво да се разговаря с тях и да им се обясни много пъти, че при получаване на такива телефонни обаждания, възрастният човек трябва да потърси близките си за съвет, обясни Златанов.

Голяма част от измамниците обясняват, че синът или дъщерята на някой е пострадал, има нужда от пари за лечение. Болниците обаче не практикуват по този начин, държавните институции също. Всеки, който получи такова обаждане трябва да е много подозрителен.

Според него, телефонните измамници действат бързо, а възрастните хора действат импулсивно и затова е важно да се говори с тях и да им се обясни, че трябва да потърсят при подобно обаждане децата си и да се уверят, че всичко с тях е наред, а не да дават пари през прозореца.