Пазарджишкият имам Ахмед Муса Ахмед е бил в тесни контакти с международна ислямска терористична групировка, базирана в Австрия. Това съобщи прокурор Недялка Попова по време на съдебното заседание в окръжния съд на Пазарджик, който гледа искане на Ахмед Муса и 10 негови сподвижници да бъдат освободени от следствения арест.
Всички те са обвинени за проповядване на радикален ислям, възхваляване на Ислямска държава и призоваване към ислямска война. За твърденията си прокурор Попова се позова на официално писмо, получено в Пазарджик, по линия на международната правна помощ, от прокуратурата на австрийския град Грац.
В него австрийските прокурори съобщават, че са задържали и водят дело срещу представители на ислямска терористична групировка, с клонове в Кьолн - Германия и насоченост към България, която е специализирана в терористични актове, финансиране на тероризъм и поддържане на забранени контакти с райони в други държави, където се водят военни действия. В хода на разследването си австрийските власти са установили, че за периода 2013-2014г. Ахмед Муса Ахмед и негови сподвижници са се срещали в Грац с представители на тази групировка и са поддържали близки контакти с тях. На Ахмед Муса ислямистите дори подарили автомобил БМВ.
Освен това ДАНС е установило, че от следствения арест на пазарджишкия затвор, където се намират от година Ахмед Муса Ахмед и хората му, са продължили да дават нареждания на близките си и да проповядват радикален ислям. Нареждали на жените си да идват изцяло забулени на свиждания в затвора и ги призовавали да привличат нови членове към ислямистката идеология.
В хода на делото в Пазарджик, по тяхно искане, Ахмед Муса Ахмед и останалите задържани не присъстваха в съдебната зала, а са представлявани от адвокатите им. Съдът в Пазарджик ще се произнесе по искането на обвиняемите да бъдат освободени в 16часа.