“24 часа” призовава шофьорите
да внимават какво купуват,
от метанола умряха две деца
През ноември съдът в Благоевград даде 2 години условно на 21-годишната Даяна Калайджиева от благоевградското с. Падеш за причинена смърт по непредпазливост на двама свои приятели. На 10 февруари 2013 г. вечерта тя вика на домашен купон четири момчета и още едно момиче, но когато алкохолът им свършил, Даяна идвадила от мазето “вносна ракия”, която баща ѝ- тираджия, донесъл от чужбина. Течността в зелената бутилка била с остър мирис и неприятен лют и сладникав вкус и младежите я разреждали с компот. Никой не се усъмнил, че в чашите има силно отровна течност, но часове след като се разотиват, започва трагедията - умират 16-годишният Кристиян и 19-годишната Даниела. На сутринта родителите им ги водят в спешния център. Даниела губи съзнание още докато ѝ правят изследване и я карат в “Пирогов”, където установяват тежка метанолова интоксикация. Момичето умира, без да дойде в съзнание.
Причина за
смъртта са
остро отравяне
с метанол
и настъпили усложнения - екзотоксичен шок, дисметаболитен синдром, токсичен оток на мозъка, кръвоизлив в мозъчния ствол, мозъчна смърт, синдром на многоорганна недостатъчност, двустранна абсцедираща бронхопневмония. Това посочва съдебномедицинската експертиза.
Кристиян също е отведен в спешния център, а оттам - вече в кома, в “Пирогов”, където също не успяват да го спасят. На 12-и останалите от компанията спешно са настанени в “Пирогов” с установена метанолова интоксикация и лекарите успяват да ги спасят.
Метаноловата
течност за
чистачки е бомба
със закъснител
във всяка кола
и във всеки дом. Това повтаря от 3 години в публикации “24 часа”, но кой да чуе - течност за чистачки отново се предлага в опасни опаковки и силен концентрат. Имайте едно наум.
При шофиране в зимни условия е добра идея да запасите колата си с правилните консумативи. Опаковайте допълнителни закуски, питейна вода, одеяла, портативно радио, допълнително зарядно за мобилен телефон, фенерче. Тези “домашни” вещи и особено храната, водата или сока дръжте далеч от другите, необходими за колата - стъргалки за лед, вериги, антифриз и течност за чистачки.
Но за Бога, братя, не купувайте метанолова течност за чистачките! Да, тя е по-евтина с лев-два от етаноловата, но може да направи беля, която не се връща и с милиони.
Ако все пак рискувате, то дръжте бутилката далеч от децата - и в колата, и вкъщи. Може да ви се стори умна идея да съхранявате бутилката с метанол на задната седалка при шофиране в заледени условия, но всъщност това е много, много опасно. За децата бутилка със светлосиня течност изглежда точно като сок или сода. И докато на предната седалка бащата е зад волана, а майката до него, колко му е на любопитното дете да отвори отзад бутилка с течност за чистачки. А за него само 1-2 супени лъжици могат да са смъртоносни.
Дори и човек да оцелее, най-често настъпва бъбречна недостатъчност, цироза и слепота въпреки медицинските грижи.
Така че да налеем в казанчето
течност за
чистачки от
етанол вместо
силно токсичния
метанол, е реална
грижа за здравето на семейството и особено на децата в купето. Защото дори и отровните пари от тази течност, които се вкарват от вентилационната уредба на парното в купето, се диша от всички.
Европейският съюз се занимава от година с високия риск от отравяне с опаснния метанол в течността за автостъкла. (Виж текста долу.) Този риск задължително трябва да се отразява върху етикета на бутилката. Пиктограма на череп с кръстосани кости означава, че течността е силно отровна, т.е. произведена е от метанол. Друга рисунка на пламък посочва, че въпросната течност е и леснозапалима. В страни от ЕС е въведена и трета пиктограма - на човешка фигура с разрив в гърдите, която информира, че метанолът уврежда необратимо органите. Сред мерките за безопасност са задължителните тактилни (релефни) знаци, които подсказват за опасността незрящите хора.
Евродирективите задължават бутилките с метанолова течност да са задължително с “умна” капачка, която не може да се отваря от деца. Но вижте какво продават по магазини, бензиностанции и в интернет. У нас
тактилните знаци
и защитените
капачки масово
се пренебрегват от производителите. Дори метаноловата течност за чистачки се предлага в същите бутилки, в каквито е и минералната вода. И разфасовката е еднаква - от 1,5 литър, от 3 литра, от 5 литра. А съдържанието е концентрат, надхвърлящ 10 пъти европейското изискване метанол за бита да не надвишава 3% от цялата течност. Представете си незрящ човек или дете да помисли бутилката за минерална вода. Или бедняк, който рови в боклука за прехрана и приеме синята течност в бутилка като нещо за пиене.
5 правила за безопасност
 Винаги пазете децата от течността за автостъкла.
Винаги съхранявайте продукта в оригиналната му опаковка.
Заключете го на високо и далеч от достъпа на деца и домашни любимци.
Ако пътувате с течност за чистачки в зимно време, заключете бутилката в багажника.
Ако разлеете течността върху пода на гаража, почистете веднага.
(Съвети на Робърт Портър,
сертифициран специалист по отравянията)
В ЕС подготвят строги мерки,
може да го изхвърлят от бита
През януари 2015 г. Полша внесе доклад в ЕС от над 120 страници за ограничаване на метанола в бита. Причината - десетки смъртни случаи на хора, отровени от метанол. Докладът представя доказателства, че течността за чистачки от денатуриран алкохол е довела до инциденти с отравяния от метанол в голям брой държави - членки на ЕС. Първа Швеция благодари на Полша за направения анализ, като заяви: Има безвредни заместители на метанола!
Проблемът се разисква тревожно и в САЩ. Там най-пълно са документирани инцидент в токсикологичните центрове. Обобщен доклад описва 1078 случая с еднократна експозиция - 341 на деца и 737 на възрастни. От тях 969 души са от непреднамерено отравяне, смъртният случай е един.
В Европа жертвите са не само в северните страни като Финландия, Дания, Естония, Литва, а и в България, Словения и Ирландия (там е голям броят на децата), сочи статистика в полския доклад. Първи подкрепиха доклада на Полша финландците, присъедини се и Дания, където след редица смъртни случаи използването на метанол е забранено от 1964 г. в антифризи, а от 2009 г. тази забрана обхвана изцяло и метанола в течността за чистачки.
Наред с Дания от 1 юни 2015 г. национални ограничения и забрана за продажбата на смеси, класифицирани като остро токсични за широката общественост, въведоха в Швеция, Норвегия, Литва, Германия и Австрия. Финландия вече намира решения с продукти за автостъкла, съдържащи от 20% до 100% етанол. Всъщност именно етанолът е цитиран в досието като потенциален заместител на метанол в течности за чистачки и денатуриран спирт.
Полша поиска максималното съдържание на метанол в бутилка да бъде до 3%. Внесеният в ЕС доклад обаче отбелязва, че в ЕС са открити концентрации на метанол до 60-70% от обема си. Това прекомерно опасно ниво въобще не е в съответствие с добрите практики в световен мащаб. И у нас се продават опасни концентрати. А течност, която не позволява замръзване на стъклата при -30 градуса, съдържа 35% метанол.
И 3% метанол били много, предлагат
да бъде едва 0,6% в тези продукти
Hа 9 декември Комитетът по анализ на риска (Risk analysis committee – RAC), към Европейската агенция за химикалите (ECHA) гласува в подкрепа на полското предложение за ограничаване на метанола в продукти за масова употреба – течности за чистачки и в други продукти, представляващи денатуриран етилов алкохол.
В становището си RAC дори предлага съдържанието на метанол в този вид продукти да не надхвърля 0,6% обемни единици, а не предложените от Полша 3%. Очаква се това становище да бъде публикувано през януари.
Преди дни то бе подкрепено и от другия важен орган към Европейската агенция за химикалите - Комитета за социално-икономически анализи (КСИА), който отчита обществените коментари и анализира ползите за здравето и околната среда от ограничението. Според КСИА, ако европейският законодател ограничи метанола в течности за чистачки, това може да се въведе реално през зимния сезон 2017-2018 г.