Възлюбени в Господа,
В деня на Рождеството по плът на нашия Господ и Спасител Иисус Христос се обръщаме към всички вас, верни чеда на родната Българска православна църква, подвизаващи се във вярата в пределите на Богохранимата ни Русенска епархия, с архипастирски благослов и молитва към Всеподателя за мир и благополучие във всеки християнски дом, като ви пожелаваме светли и радостни празнични дни, молитствувайки Бога да ни дарува Своята изобилна и неоскъдяваща любов, та укрепвани от Неговата божествена благодат, заедно да продължаваме в нашето общо пътуване по благословения друм към Него и към Неговото Царство - към онова Царство, където "...око не е виждало, не е чувало и човеку на ум не е идвало това, що Бог е приготвил за ония, които Го обичат" (1 Кор. 2:9).
Нека непомръкващата светлина от Рождеството на Божия Син, все така да огрява нашите храмове и манастири, и нашите домашни църкви, като стопля сърцата и душите ни, насърчени - особено в тези празнични дни - към братолюбие и добротворство, и към всяка добродетел, завещана ни като спасителна заповед от раждащия се днес във Витлеемската пещера Господ.
Дано в тези пресветли дни всеки да може да се наслади на радостта от чудната вест: "Днес ви се роди в града Давидов Спасител, Който е Христос Господ!" (Лука 2:11). Да се възрадваме от великото събитие, която бе удивило дори и ангелското войнство, велегласно провъзгласявайки откриването на великата тайна на благочестието: "Бог се яви в плът..." (1 Тим. 3:16)!
"Слава във висините Богу и на земята мир, между човеците благоволение!" (Лука 2:14) - така пееше някога Ангелският хор над Витлеем. Така и до днес Църквата по цял свят прославя Раждащия се "заради нас и заради нашето спасение" Богомладенец, като ни напомня, че и всеки от нас е храм Божи, в когото Господ също иска да се роди и да направи в него Свое жилище (Йоан 14:23).
Нека мирът и любовта на раждащия се днес във Витлеем Господ Иисус Христос, и общението в Светия Дух бъдат с всички нас! Амин!
Честито Рождество Христово!
С благословение,
 Русенски митрополит Наум