Разликата между бедни и богати хора не е само в банковите сметки и притежаваното имущество, но и в мисленето. То до голяма степен определя ще имаш ли късмет в начинанията си или ще се провалиш. Много хора са израснали в бедност, след това са забогатели, други пък-обратно, получили са богатство, което са пръснали. За това каква е разликата между мисленето на бедните и богатите разказва в своя статия в Business Insider Данюел Али. Това е човек, който е тръгнал от нулата, направил първия си милион долара на 24 години и в момента консултира големи инвеститори.

Ето и неговите наблюдения:

1. Бедните хора винаги са скептично настроени. Те смятат, че всичко е срещу тях, че светът е устроен несправедливо и че успяват само безскрупулни и жестоки действия. Богатите са оптимисти, те вярват в хората. Ще се учудите, ако узнаете колко от тях оставят например незаключени къщите и колите си. Те смятат, че могат да се доверят на доброто.

2. Бедните винаги търсят виновник за неудачите си. Те се занимават с причината за тях, а не търсят решението. На подсъдимата скамейка за тях са времето, обстоятелствата, правителството, околната среда. Така намират оправдание, че не са успели в живота. Богатите съзнават, че за всичко си има причина, но не оставят нещата просто да се случат, а предприемат действия в търсене на решение. И в повечето случаи успяват.

3.Бедните хора обичат да предполагат. Когато търсят някаква истина, те не искат да стигнат до еня, а спират до предположенията. Например, ако се намират близо до знаменитост, те си казват” Тя е много известна, няма да иска да говори с мен”, а не проверят дали това наистина е така. Богатите напротив, търсят своята истина и задават въпроси директно. Те могат да напишат писмо и до президента на САЩ и да му зададат правилните въпроси, на които след това да получат отговори.

4. Бедните винаги казват „Те” и „Тях”. Така идентифицират хората, от които зависят, които им плащат за свършената работа. Но самите те са някъде извън работата си, значи трудно могат да успеят и да направят кариера в нея. Богатите използват „Ние”, те са част от случващото се в живота им и не се дистанцират от него.

5. Бедните мислят, че парите са по-важни от времето. Те са склонни да продават своето време за пари и така никога не разгръщат потенциала, който имат да работят за себе си. Богатите знаят, че времето е по-ценно от парите. Те търсят преживявания, които купуват с пари и се наслаждават на времето, отделено за самите тях.

6. Бедните са склонни да имитират другите. Те виждат как действа, облича се или говори успелият и се стремят да правят всичко като него. Не си задават въпроса-а дали не мога аз да направя това или онова по-добре. Богатите правят точно обратното- те търсят начин да постигнат нещо , което другите не са постигнали или да направят нещо по-добре от вече успелите.

7. Бедните се оплакват, осъждат и критикуват. Те са на мнение, че при тях нещата са по-зле отколкото при предшествениците им. Богатите обичат да се хвалят и да се наслаждават на постигнатото. Те обичат наградите, защото смятат, че който бъде награден, после прогресира.

8. Бедните търсят съвети от аматьори, свои познати и вярват на почти всичко, което чуват от тях. Не поставят под съмнение подобни съвети, приемат мнението като факт. Богатите търсят отговори от професионалисти. Те са се научили да мислят и самостоятелно, но когато не знаят нещо, питат който знае. Плащат за консултации, но така имат варианти за решение, което взимат сами.

9. бедните имат големи телевизори, богатите-големи библиотеки. Телевизията ти помага да избегнеш мисленето, книгите и статиите те насочват да мислиш.

Не смятайте, че можете да забогатеете само като постъпвате като богатите хора. Но познанието за това как те са успели, ще е от полза. Най-простия съвет е- ако си заобиколен от бедни хора, прави обратното на това, което правят те.