Около 23 000 японци се стекоха в императорския дворец в японската столица, за да поздравят император Акихито по случай 82-ия му рожден ден. Това съобщават световните информационни агенции.

Заедно с представители на монархическото семейство той излезе на верандата на двореца, поздрави множеството и произнесе реч.

"Моето сърце е изпълнено с болка, когато си помисля, че много хора и тази година се сблъскаха с такива стихийни бедствия, като наводненията, предизвикани от проливни дъждове, каза императорът. Вчера беше денят на зимното слънцестоене. Вече всеки ден ще бъде по-дълъг. Пожелавам ви всичко най-светло през новата година", добави кралската особа.

Император Акихито изтъкна достиженията на японската наука и технологии, като спомена двамата учени, станали лауреати на Нобелова награда тази година. Акихито е роен на 23 декември 1933 година и е 125-ият император на най-старата запазена и до ден днешен династии в света. Той е най-големият син на императора Хирохито /1901-1989/ и на императрица Нагако /1903-2000/.