Американският биолог Натаниъл Домини е открил рационално биологично обяснение на това защо носът на Рудолф, който помага на Дядо Коледа да разнася играчките с вълшебната шейна, е яркочервен. Оказва се, че този необичаен орган дава възможност на елена и на останалите животни от впряга да виждат в мъглата и през облаците. Това съобщи РИА "Новости". Яркочервеният нос на Рудолф е своеобразна топлинна лампа, която помага на необичайните очи на северния елен, способни да различават ултравиолетовата светлина, да откриват препятствията по пътя си, когато прелита през мъгла и облаци. Твърдението на Домини се основава на откритието, че северните елени притежават способността да различават ултравиолетовата светлина.

През октомври 2013 г. учени установиха, че очите на северните елени променят цвета си в зависимост от сезона - през лятото са жълти, а през зимата са сини. Благодарение на тази смяна през зимата животните получават уникалното си зрение. Легендата за елена Рудолф тръгва от писателя Робърт Мей и е описана в "Нощта преди Коледа". В произведението се разказва как Рудолф заради светещия си червен нос не бил добре приет от останалите елени. Една нощ го срещнал Дядо Коледа, който имал нужда от помощ, за да намери в тъмното комините на къщите.

Така Рудолф станал водач на шейната на Дядо Коледа, която се носи по нощното небе и в нея са впрегнати девет северни елена. Домини смята, че няма причина да се съмняваме, че Рудолф и останалите северни елени не притежават качеството да се ориентират в тъмнината в коледната нощ, докато разнасят подаръци на децата по цял свят.

Има обаче един проблем. Въздухът и особено водната пара в мъглата много добре поглъщат и разсейват ултравиолетовите лъчи и синия цвят, което на практика трябва да заслепи Рудолф в момента, когато влиза в облак в долните слоеве на атмосферата или прелита през мъглата. Именно тогава идва на помощ червеният нос. Ако той свети, както пише Мей, то в шейната си Дядо Коледа вижда какво има пред него.

Единственият проблем за Рудолф е, че такъв голям и червен нос трябва да има много кръвоносни съдове, в резултат на което животното ще губи много топлина, за да нагрява своя "светилник". А това означава, че Дядо Коледа и децата трябва да хранят Рудолф по-добре, отколкото останалите елени от впряга на добрия старец, обяснява биологът.