Сиренето съдържа химикали, които могат да бъда открити в някои наркотици, съобщават учени, цитирани от в. „Индипендънт“.

Екипът изследователи, чиято цел е да изследват защо хората се пристрастяват към някои храни повече, отколкото към други, са установили, че сиренето съдържа в себе си химикала казеин. Субстанцията, която може да бъде открита във всички млечни продукти, отключва опиоидните рецептори в мозъка, които отговарят за пристрастяването.

Според авторите преработените храни се свързват много повече с пристрастеното поведение като най-трудно е да се откажем от мазните блюда. Сред най-пристрастяващите храни са и тези, съдържащи сирене.

Изследването на учените е съставено от два етапа. При първия те са поискали от 120 студенти да отговорят на въпросника в Скалата за пристрастяване на храни на университета Йейл и да класират 35 блюда с различна хранителна стойност.

Във втората част от допитването 384 души са били помолени да опитат същите 35 блюда, но този път в реда, в който студентите са ги подредили.

Сред откритията на учените мазнините се свързват с проблемите в храненето, независимо дали даденият човек им такива проблеми или е пристрастен към храната.