"Нова джихадистка атака беше осуетена, а двама души са арестувани миналата седмица във френския регион Орлеан, югозападно от Париж", съобщи френският вътрешен министър Бернар Казньов, цитиран от АФП.

По информация на "Ройтерс“ двама мъже, на възраст между 20 и 24 години, са били арестувани на 19 декември и са били задържани за разпит. Смята се, че и двамата са имали контакт с френски джихадист, за който се смята, че е в Сирия.

Франция пострада от най-тежките нападения в продължение на десетилетия миналия месец, когато 130 души бяха убити в Париж.

По време на посещение в Тулуза, Казньов обави, че 10 атаки са били осуетени във Франция от началото на годината.

Във връзка със случая на 19 декември бяха задържани за разпит двама французи. Единият е на 20 години и не е познат на полицията, а другият, 24-годишен, е известен с престъпни прояви. На двамата са повдигнати обвинения, посочи Казньов.

Според полицейски източници в Париж единият задържан е по произход от Мароко, а другият - от Того.

Казньов каза, че двамата са били в контакт с френски джихадист в Сирия, заподозрян в организирането на атентата. Единият от задържаните признал за готвените атаки срещу военни, жандармерия, полицаи и представители на държавни служби.

Казньов освен това съобщи, че откакто Франция възстанови контрола по границите си след нападенията в Париж на 13 ноември, 3414 души не са били допуснати да влязат на френска територия, тъй като са сметнати за хора, представляващи риск за сигурността и за обществения ред, предаде Франс прес.

Министърът поясни, че в рамките на въведеното във Франция извънредно положение от 14 ноември досега са извършени 2898 претърсвания, арестувани са 346 души, задържани под стража са 297 души, а в затвора са пратени 51 души.