Министърът на финансите Владислав Горанов ще представи отчета си за годината. Очаква се заедно с него отчет на дейността си да направят и тримата му заместници и шефовете на НАП и Митниците - Бойко Атанасов и Ваньо Танов.

През 2015-та бяха изтеглени над 3 млрд. евро дълг от външните пазари, припомня БНР. Облигации ще може да се емитират още две години. Общата стойност на задълженията за трите години ще е до 8 млрд. евро.

Въпреки заявките за свиване на дефицита, в края на годината се наложи актуализация на бюджета и надвишаване на дефицита над 3 %. През цялата година финансовото министерство представяше данни за излишъци, но в края на годината заради европроектите и несъстоялите се реформи в МВР и отбраната се наложи дефицитът да надхвърли и първоначалните планове. През годината финансовото министерство се опита да прокара няколко промени в данъчните режими, но те бяха отхвърлени. Все пак, все още не е изключено да има допълнителни текстове за възстановяването на данъчен кредит, станали известни като "данък уикенд".

Приходните агенции бяха хвалени с добрата събираемост. Въпреки това в митниците предстои преструктуриране и затваряне на митницата в Свиленград. Идеята не е нова, но проектът за реализацията й бе публикуван, след като 33-ма митничари бяха задържани заради подкупи там.