Франция е в ужас от все по-широко ширещите се гета. Цели села, направени от картонени колиби, завладяват центъра на Париж и престижни квартали се превръщат с истински гета. Боклуци, отломки, непоносима миризма, ширеща се мизерия, така описват френските медии ромските коптори, съобщава "Пик".Малки деца играят между бараките, построени от талашит и картон на изоставена жп линия, която се намира в непосредствена близост до околовръстен път в една от най-модерните и скъпи столици в Европа.

Френските власти алармират, че циганите идват предимно от Румъния и България на огромни групи и не могат да се справят с тях по никакъв начин. Политиците са крайни в изказванията си относно родните роми и са категорични, че в тяхната държава не могат да живеят хора, които не искат да се интегрират по никакъв начин. Мануел Валс е един от най-ревностните противници на мургавите събратя и продължава политиката на бившия президент на Франция, Никола Саркози, който депортира огромна част от ромите в България Румъния и бе заявил, че няма да толерира хора от подобна класа, които не правят нищо и живеят в подобна мизерия.

От друга страна противозащитни организации се обявиха на протест, включително Amnesty International, която посочва, че повечето роми във Франция са румънски или български и като такива са граждани на ЕС, които имат право да живеят и работят в страната.

Според властите във Франция обаче, ромите са намерили начин да се интегрират и го правят най-вече с големия поток бежанци от Сирия. Според непотвърдена информация циганите се правели на страдалци от Близкия изток, за да могат да се ползват с убежище и да не им се налага да търсят начин да строят незаконни колиби и да ровят по кофите.

От 1992 година до сега, броят на бягащите от войната са около 20 милиона души, съобщават от ООН