Турция няма да изтегли войските си от Ирак, докато Мосул не бъде освободен от „Ислямска държава”, заяви премиерът Ахмет Давутоглу, цитиран от „Дейли Сабах” и БГНЕС.
Изказването му идва, след като военният министър Исмет Илмаз по рано декларира, че тренировъчния персонал във военната база „Башик” в района ще остане, за да противодейства на ислямистите.
Давутоглу говори пред събрание на парламентарната група на управляващата Партия за справедливост и развитие, като потвърди намерението на властите Турция да противодейства на всички „потисници”, включително Русия, които бомбардират цивилни райони, вместо „Ислямска държава”.
Премиерът осъди руска атака наскоро срещу сирийската провинция Идлиб и разкритикува опозиционния лидер Селахатин Демирташ, който планира посещение в Москва и среща с външния министър Сергей Лавров.
„Сирийските земи не са и няма да бъдат част от имперските амбиции на Русия”, заяви премиерът.
Идлиб е контролиран от бунтовници срещу режима на Башар Асад, които често са мишена на руската военновъздушна кампания в Сирия. Той каза също, че турската подкрепа за Палестина няма да спре, въпреки разговорите с Израел, които продължават в „позитивен” тон.
„Който казва, че Турция забравя хората в Газа и поставя настрана подкрепата си за Палиестина, за да е по-близо до Израел, извършва кампания по дезинформация. Не забравяме за Газа, Палестина, Йерусалим дори в съня си нощем”, продължи премиерът. Сегашните разговори между Турция и Израел следват почти пет годишно влошаване в отношенията между страните.
През 2010 турски активисти бяха убити от израелски командоси, след опит за щурм на кораб и разрушаване на блокадата на ивицата Газа.