Политическата ситуация в България най-вероятно ще остане стабилна, въпреки напрегнатата външна среда и противоречията между коалиционните партньори по темата съдебна реформа. Това се прогнозира в последното издание на „Стратегии за Централна и Източна Европа” за първото тримесечие на 2016 г. на Райфайзен Банк. На практика, партиите в управляващата коалиция подобриха резултатите си на местните избори през октомври, поради което те имат силен стимул да продължат с подкрепа на правителството, управляващо в условия на военни конфликти относително близо до границите и бежанска вълна. 

„Възползвайки се от по-добрите икономически условия като слабо евро, ниски цени на петрола и по-евтините пари, въпреки несигурната външна среда, БВП на страната расте над очакванията (прогнозирани 2.7% за 2015 г.) в среда с отрицателна до много ниска инфлация“, коментира Емил Калчев, макроикономически анализатор на Райфайзенбанк (България) ЕАД. 

Както се очакваше, моторите на растежа са нетният експорт и умереният ръст на вътрешното потребление, стимулирано от падащите лихви по депозитите. Въпреки растящия бюджетен дефицит (-3.3% от БВП според поправката в Бюджет 2015), инвестициите останаха в застой. 

Очакваните по-високи цени на петрола и затихването на ефектите от политиката на ЕЦБ за количествено разхлабване през следващата година, случващи се на фона на намаляващи публични разходи (заложен бюджетен дефицит от 2% за 2016 г.) ще доведат до по-нисък ръст на БВП през 2016 г. от 2.1%. Обещаваният подобрен капацитет за усвояване на еврофондове през 2015 г. не се оказа реалистичен, а прогнозата за 2016 г. е той да остане под средните нива за ЕС. 

През 2015 г. банковият сектор преодоля проблемите около КТБ от втората половина на 2014 г., както и финансовата кризата в Гърция. Основно предизвикателство за 2016 г. остава предстоящият преглед на качеството на активите и стрес тестовете, които ще приключат към средата на годината. Очакванията са, че повечето български банки са готови за прегледа, въпреки че за някои от тях би могло да се окаже по-трудно да покрият критериите, което може да подкрепи процеса на консолидация в сектора.