Дузина чужденци са се укрили в Германия с фалшиви сирийски паспорти, направени в печатница за документи на ”Ислямска държава”, от която са излезли и паспортите на извършителите на терористичните атентати в Париж миналия месец. Това съобщи германското правителство, според чиято информация поне една дузина представящи се за сирийски бежанци чужденци са използвали такива паспорти, за да влязат в Германия.
Става дума за откраднати оригинални паспорти, които са преправени от фалшификатори и в тях е напечатана нова идентичност. Те имат същите особености, каквито са открити и в паспорта на Абделхамид Абауд – един от убитите на 13 ноември терористи в Париж. Приносителите на тези паспорти не са оставяли пръстови отпечатъци при влизането си в Германия, става ясно още от информацията на кабинета.
Всички тези паспорти са на хора, които уж са родени в сирийския град Рака. Фалшификацията е открита при проверка на копията на документите на бежанци, които се съхраняват в Министерството на миграцията и бежанците в Берлин. През уикенда европейската гранична институция „Фронтекст” предупреди, че „Ислямска държава” е откраданла десетки хиляди паспорти на сирийци и може да ги фалшифицира, за да вкара терористи в Европа.