Борч от над 2500 лв. към парламента са натрупали неколцина депутати от 42-рото НС, които не са платили сметките си за ток, парно и вода, изразходвани във ведомствените апартаменти, които са обитавали. Те са ползвали жилищата около година в рамките на предсрочно прекратения предходен мандат, съобщава "Монитор".Честитките са пристигнали в парламента след разпускането на предишния му състав през август 2014 година, уточниха от ръководството на НС.

При предшествениците на борчлиите от 40-тото НС, които обаче изкараха пълен 4-годишен мандат дългът от непогасените режийни разходи чукна 5000 лв. С най-много пари за неплатени комунални услуги – 11 бона завлякоха парламента обаче депутати от 41-вото НС. 
Заслугата за рекордния дълг тогава бе на общо 27 законотворци, пропускали да отскочат до касите на ЧЕЗ, „Топлофикация“ и „Софийска вода“.

Борчлиите от 42-рото НС, с които си има проблем в момента парламентарното ръководство пък са десетина и са от различни политически формации. Имената им обаче не се назовават, заради опасения от нарушаване на Закона за личните данни. От НС са им пратили предупредителни писма, подканвайки ги да погасят дълговете си към институцията, която е платила сметките им натрупани по време на престоя им във ведомствените квартири. Ако те отказват да се бръкнат, парламентарното ръководство е в правото си да ги даде на частен съдебен изпълнител.

В същото време техен бивш колега от 42-рото НС създава още по-големи ядове на Цецка Цачева, като отказва да върне ключовете от депутатския апартамент и продължава да го ползва неправомерно цяла година след разпускането на предходния състав на парламента, разкриха още от ръководството на институцията. 

От там напомниха, че в жилищата безвъзмездно се настаняват народни избраници от провинцията. Подобна драма имаше с ексдепутатката Антония Първанова, която след като влезе в ЕП месеци наред отказваше да си събере багажа си и да опразни парламентарната квартира.
От парламентарното ръководство все пак не скриха задоволството си от факта, че за сметка на това сред настоящите законотворци от 43-тото НС няма длъжници и некоректни новодомци, които да създават проблеми, поне засега.