Оли Трезис от Уелс се ражда с рядко отклонение енцефалоцеле, заради което част от мозъка му, преминавайки през пукнатина в черепа, започва да расте в носа на детето. Майката на Оли го нарича „реалният Пинокио”, защото мъничето с огромния нос действително прилича на приказния герой. 

Лекарите засичат отклонението в развитието на ембриона още 20-та седмица от бременността на 22-годишната Еми и я предупреждават. Те я предупреждават за стряскащия външен вид на детето, но тя решава да роди първата си рожба . 
"Когато ми дадоха Оли бях толкова изненадана, че не можех да говоря", спомня си тя. 

"Подобни случай са голяма рядкост, в моята практика – веднъж годишно", казва Мартин Евънс, ръководител на отделението по черепно-лицева хирургия на детската болница в Бирмингам.

Енцефалоцеле, дефектът, който заставя мозъка да расте в отверстия на черепа, създавайки изпъкнала торбичка, при Оли се проявява в носа, който започва да расте буквално с дни, също като в приказката за Буратино.

Лекарите настояват за операция, защото има опасност, ако момченцето се спъне или просто си удари носа раната да се инфектира и да се развие менингит. 

През ноември 2014 г., в резултат на успешна 2-часова операция, носът на детето е частично възстановен – черепът му е отворен и изпъкващата торбичка е отстранена заедно с мозъчната течност. 

„След операцията имаше огромен зигзагообразен белег на главата и сигурно го болеше много, но не спря да се усмихва”, разказва майката на Оли. 


Позитивното му настроение им помага по-лесно да преодолеят този тежък период, през който храброто момченце било засипано в социалните мрежи с жестоки коментари. Някои от тях гласели, че е „уродливо” и, че „по-добре да не се е било раждало”. 

Преди дни Оли е преминал през поредната пластична операция. Той вече е напълно оздравял и палува както всички деца на неговата възраст. Много обича да се къпе в басейн и да си играе с 4-годишната си сестричка Анабел. 

"Оли за мен е едно съвършенство. Той е моят малък реален Пинокио и аз се гордея с него”, казва Еми. 

Тя се стреми да разпространи колкото се може повече информация в интернет, за изпитанията, през които е преминал Оли, за да предотврати обидни коментари по адрес на деца с отклонения.