„На 1 октомври 2010 година външният министър Николай Младенов внася проект в Министерския съвет, с който предлага точно такава програма да бъде одобрена и подписана. На 20 октомври 2010 г. тази 3-годишна проглама е подписана и е изтекла през декември 2013 г."

Това заяви пред Нова телевизия министърът на външните работи Кристиан Вигенин по повод решение на Министерския съвет страната ни да подпише спогодба за сътрудничество със Северна Корея, включително и в областта на медиите, образованието и културата.

„Това са тригодишни програми, които се възобновяват на всеки три години. Дейностите по тази спогодба, която е рамкова, са доста ограничени. В миналото те са се изчерпвали с участие в киното, във фестивали. По отношение на медиите българските медии едва ли има какво да научат от корейските, но може би ние можем да бъдем полезни с нещо", коментира още Вигенин.

По думите му България се подготвя да поеме ротационното председателство на Европейския съюз в Пхенян, тъй като една част от страните-членки нямат дипломатически представителства там. „България има дипломатически отношения със Северна Корея, както и с всички страни-членки на ЕС, затова не виждам за какво е тази истерия", добави Кристиан Вигенин.

Външният министър обаче уточни, че спогодбата още не е подписана и в момента се водят преговори между двете страни.

„Няма нищо стресиращо в тази спогодба, тъй като тя действа от 1970 година досега. В нея има някои много живи неща. В Пхенян има катедра по българистика. Благодарение на тази спогодба, корейци идват тук да си опресняват българския език и ние им даваме книги", обясни от своя страна журналистът Георги Милков. По думите му частта за медиите в тази спогодба в последните години не се е изпълвала със съдържание.