Кризата в отношенията между Турция и Русия ще може да се регулира към март 2016 година, заяви турският министър на търговията Бюлент Тюфенкчи.

Кризата пламна заради сваленият на 24 ноември руски бомбардировач от турски изтребител във въздушното пространство на Сирия.
„Правим всичко зависещо от нас, за да не понасят загуби и руският, и турският народ. Предполагаме, че (кризата) няма да продължи дълго, през февруари-март напрежението ще спадне, ще отслабне“, каза министърът. Той добави, че през последните дни е намалял обемът на стоките, които са връщани от руските митници.

Годишните загуби за турската икономика от руско-турската криза ще бъдат от минимум 8,5 млрд долара до максимум 12,2 милиарда. Такава прогноза се съдържа в доклад на основната опозиционна Народно републиканска партия (НРП), публикуван във в. „Джумхуриет“. Според доклада преките загуби ще бъдат минимум 6,5 млрд доларов, но с отчитане на „куфарната търговия“ те ще достигнат 8,5 милиарда. "При засилване на санкциите може да очакват годишни загуби на равнище 12,2 млрд долара", казва се в доклада.