Жълт код е обявен за днес в 10 области на Западна и Северна България заради гъста мъгла.

Кодът е в сила за областите Благоевград, Кюстендил, Перник, София град, София област, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново. В котловинните полета и равнините части на тези области ще има условия за образуване на трайна мъгла с видимост до 500 метра. За останалата част от страната обявеният код е зелен.

На много места в равнинната част от страната е мъгливо или с инверсионна облачност. Минималните температури - между минус 3° и 2°, уточниха от НИМХ.

В следобедните часове мъглата ще се разсейва, а облачността ще се разкъсва. Слънчево ще бъде в планинските райони, там ще бъде и по-топло. Ще се задържи тихо.

Максималните температури ще бъдат предимно между 7° и 12°, по-ниски ще останат в местата с трайна мъгла.

Над планините ще е предимно слънчево и по-топло. Ще е почти тихо, само по най-високите върхове ще духа слаб северен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 10°, на 2000 метра около 5°.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. На места в сутрешните часове видимостта временно ще бъде намалена. Ще е почти тихо. Ще се затопли, максималните температури ще са между 11° и 13°.

Тежка верижна катастрофа е станала тази сутрин на автомагистрала „Люлин", в посока София, съобщи „Фокус". Инцидентът е станал след третия тунел на магистралата от Перник за София поради гъстата мъгла и заледените пътни настилки.

Всеки подценява проблема пътна безопасност и тогава, когато тръгне на път го вълнуват редица други неща без да се интересува точно как трябва да участва в движението независимо какъв участник е - дали е пешеходец, водач или пътник, каза Алекси Стратиев, експерт по пътна безопасност и бивш шеф на КАТ, пред БНТ. Това е една тема, която би трябвало да е перманентна тема в обществото. Пътната безопасност е един вид латентен грип, който за съжаление е свързан с много неприятни последици. Защото няколкостотин човека загиват годишно, а хиляди са ранени, допълни той.

„Лошото е, че сравнено с миналата година към този момент имаме увеличение с около 33 човека към този момент и някъде към 700 са загиналите за тази година", уточни Алекси Стратиев.

На въпрос може ли отговорното шофиране да се превърне в начин на мислене, Стратиев заяви, че „Това е най-важното и не напразно и вие и вашата телевизия и редица ваши колеги говорят по темата точно това да се вмени на всички участници в движението, че нещата са много прости: трябва да се спазват правилата за движение. И тогава, когато хората не чуват или някой от тях не разбират и не възприемат този начин на поведение би трябвало да се прилага антибиотик, което е сериозни санкции за грубите нарушители".