Падна блокадата на българо-турската граница. В полунощ движението на товарни автомобили беше възобновено.

За 17 февруари е насрочена срещата на ниво министри, на която трябва да бъде потърсено дълготрайно решение на проблемите с разрешителните за превоз.
Засега, за временното уреждане на конфликта България се съгласи да предостави на Турция половината от исканите нея еднократни разрешителни. Срещу това турската страна пое ангажимента да пусне българските камиони през границата.

Снощи вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева напомни, че вече са били предоставени 15 хил. разрешения, а са използвани само 4700. Оставащите 10 хил. разрешения стигат да бъде отворен трафикът поне за един месец.

Опашките на граничните контролно-пропускателни пунктове "Капитан Андреево" и "Лесово" на границата ни с Турция достигнаха десетина километра.

Заради блокадата фирмите и на двете страни трупат големи загуби, коментира външният ни министър Кристиан Вигенин.
"Надяваме се на диалог с турските власти и приканваме към спокойствие българските и турските превозвачи. Тези неща се решават чрез диалог и преговори", каза Бобева часове преди блокадата да бъде вдигната.

"Турската страна споделя нашето виждане, че трябва да седнем на масата на преговорите и да решим по нов начин, с прилагането на нов подход, проблемите между двете страни в областта на тези транспортни услуги", увери тя.