Веган луканка, грахов салам, веган кашкавал, чедър и кюфтета от различни растения могат да се опитат и купят на Благотворителен Коледен ВЕГ Фест, който се провежда в столицата в почивните дни.

За Веган луканката любителите на месото, които са я пробвали не откриват никаква разлика във вкуса. Разликата е, че тази е направена от цвекло, слънчогледово семе, сушени домати, подправки и др. продукти. Така спокойно дори и при строгите пости преди Коледа може да разнообразите менюто с нещо ново и интересно. Много хора, които влизат в нашето заведение специално, за да опитат луканката казват, че наподобява 100% на вкуса на истинската луканка, дори казват, че е много по-вкусна, сподели Атанас, който ги предлага на фестивала. Той е категоричен, че и луканката, и саламът изключително много наподобяват истинските луканка и салам.

На фестивала може да се купят кашкавали, сирена, сладки, кюфтета. Те са от овесени ядки и орехи, вътре има и магданоз и лук, кюфтета от леща със слънчогледови семки, кюфтета от магданоз – вътре има царевичен грис, който предварително е направен като качамак, кюфтета от нахут, а цената им е между 50 и 60 ст., каза Мариана, чийто съпруг прави всички тези неща.

Всъщност това е коледното издание на София ВЕГ фест, който се провежда за пети път в последните 2 години. Тук имаше 20 изложители, който предлагат не само храни, но и козметика за лице и тяло, както и препарати за дома. Според Йоанна Карацанева, която е организатор, на практика всички продукти, които са от животински произход като облекло или храни си имат техния веган еквивалент. Някои от продуктите са по-скъпи, но има и по-евтини както и много скъпи, които са и биосертифицирани. Но всичко това е здравословно и не застрашава по никакъв начин нашия живот, както и този на околните, както и живота на планета, категорична е Йоанна. Тя подчерта, че за България точна статистика за това колко са веганите и вегетарианците няма, но в Европа вегетарианците са около 30% и 10% от населението на държавите са вегани. За България цифрите са може би между 20 и 30 процента вегетарианци и между 1 и 2 процента вегани. Веганите не консумират продукти от животински характер, както и не използват продукти от животински характер в бита.

Таксата от входа е в подкрепа на две важни веган каузи: В подкрепа на първата в България ферма-убежище за селскостопански животни, пострадали от човешко насилие, както и такива с вродени аномалии - приятели на четири крака, които се нуждаят от спешна нужда от спонсори и средства за животните.