Хирурзите скоро ще могат да откриват и да отстраняват заразена тъкан от пациенти, болни от рак, само с един поглед.

Учени от Вашингтонския университет създали "умни" очила, които помагат на хирурзите физически да виждат канцерогенните клетки, които стават сини, когато са гледани през високотехнологичен визьор. Технологията била използвана по време на операция за първи път тази седмица, а по-късно този месец ще бъдат извършени нови тестове.

След това тя ще трябва да премине през редица клинични изследвания преди да започне да се използва масово. Раковите клетки се откриват трудно, дори при голямо увеличение. Очилата са направени така, че да улесняват хирурзите да разграничават раковите клетки от здравите, което гарантира, че няма да останат неоткрити ракови клетки по време на операция.

Революционната операция била извършена в Онкологичния център "Алвин Сайтман" в болницата Барнис-Джуиш от гръдния хирург д-р Джули Маргенталер. "Намираме се в началните етапи на тази технология и ще бъдат извършени още тестове, но сме окуражени от потенциалните ползи за пациентите", заяви д-р Маргенталер.

При сегашните операции хирурзите отстраняват тумори от тъканта и вземат малка проба от съседна тъкан, която може да съдържа, а може и да не съдържа ракови клетки. Пробите се изпращат в патология и се гледат под микроскоп. Ако бъдат открити ракови клетки в тази тъканна проба, пациентът обикновено преминава през втора операция за отстраняване на още тъкани, които също се проверяват за присъствие на ракови клетки.

Това продължава, докато тъканта се изчисти. Д-р Маргенталер казва, че между 20 и 25% от пациентките с рак на гърдата преминават през втора операция след отстраняването на бучката, защото настоящата технология не може да покаже мащаба на заболяването при първата операция.

Очилата могат да намалят необходимостта от тези допълнителни процедури и породения от тях стрес за пациентите, те биха ограничили също времето и разходите. Учени установиха, че дори съвсем малки тумори с размери 1мм в диаметъра, равняващи се на дебелината на около 10 листа хартия, могат да бъдат открити. Д-р Райън Фийлдс от Вашингтонския университет и хирург на Онкологичния център "Алвин Сайтман" планират да носят очилата по-късно този месец, когато оперират пациент за премахване на меланом.