Националната асоциация за приемна грижа (НАПГ) изразява сериозното си притеснение и безпокойство за случващото се в момента в страната връщане на деца в родните им семейства на всяка цена. Високо оценяваме усилията на държавата да върне децата в родните им семейства, но отчитаме с тревога, то се случва неподготвено, непланирано и без да се преследва най-добрия интерес на децата.

Това се казва в позиция на организацията във връзка със случая на изоставеното в Пловдив момиченце.

Все по-често деца се връщат в неподготвена семейна среда, с некачествени отношения и на място, където няма да бъдат обичани или пък ще мизерстват. Информацията, с която НАПГ разполага, във връзка със случая на изоставеното в Пловдив момиченце показва, че родната майка е без капацитет да се грижи за детето си. Социалната служба е извършила реинтеграцията на всяка цена. Както стана ясно, момиченцето е трето дете на майката. Още след раждането му за него се грижи бабата по майчина линия, която гледа и другите две деца. Бабата гледа новороденото 1 месец и подава сигнал в Отдела за закрила на детето. Така момиченцето попада в приемно семейство.

Малкото момиченце прекарва в приемното семейство близо 8 месеца. Следва прибързана реинтеграция. Изумени сме от факта, че не е проучена средата, в която се връща детето и въобще има ли дом, в който майката да се прибере с малкото си дете. Връщането на детето при родната му майка се е случило „от днес за утре“ – в един ден е съобщено, че детето ще се върне при майка си, два дни по-късно момиченцето е изведено от приемното семейство.

Докато момиченцето е в приемното семейство, претърпява сложна операция. В деня на операцията родната майка напада физически приемната майка и се налага намесата на лекар, който да предпази приемната майка, която в този момент е държала момиченцето на ръце. През целия престой в болницата биологичната майка психически тормози приемния родител. Приемната майка сигнализира Отдела за закрила на детето, но от там е накарана да замълчи, за „да не стане по-лошо“. Социалните работници съветват приемната майка да се пази сама от агресията на биологичния родител.

По информация на Националната асоциация за приемната грижа срещите, които са провеждани между родната майка и малкото момиченце са били проформа, с цел майката да си направи „селфита“ с детето. На всички срещи родната майка е показвала, че няма капацитет да се грижи за малката.

Националната асоциация за приемна грижа настоява за проучване на родителския капацитет на родната майка да се грижи за детето си. Силно сме обезпокоени от поведението на възрастен родител – да остави детето си само, отчаяно, самотно и уплашено. Проучване на работата на Отдела за закрила на детето по реинтеграцията на момиченцето в родното му семейство. Търсене на персонална отговорност на всички служители, които са допуснали тази реинтеграция. Обучение и подкрепа на социалните работници да извършват качествена оценка на родителския капацитет, преди да предприемат реинтеграция. Наблюдение на реинтеграциите от приемно семейство в цялата страна и обективен анализ за това къде отиват децата след приемна грижа и има ли готовност родното семейство да се грижи за веднъж изоставените деца.

По-голяма защита на приемните родители от агресията на родните семейства, което включва и подготовка на родните семейства за това какво е приемната грижа и как тя помага на семействата с трудности.