Предсрочните избори не биха дестабилизирали страната, а напротив, ще я стабилизират допълнително, защото в този формат управляващото мнозинство няма мандат за реформи. Това коментира бившият премиер и лидер на ДСБ Иван Костов в петък вечерта пред БНТ.

Той даде за пример резултатите от местните избори, които са показали, че в следващия парламент няма да влязат формации като “Атака“, БДЦ и АБВ, което би променило значително парламентарната ситуация.

Според Костов политическите рискове за страната са отслабнали значително след местните избори. "Има стабилизиране на мнозинството. Чака се да се види дали мандатът ще бъде завършен или ще се търси формула за преутвърждаване на управлението, чрез избори, които самото мнозинство ще поиска", каза той.

Иван Костов допълни като нова ситуация и бързата загуба на влияние за ДПС.

"ДПС пропада надолу много бързо, очевидно е. На местните избори ДПС е загубило 1/3 от избирателите си и не трябва да играе тази роля, която му е отредена в момента", каза той. По думите му искането на ДПС за предсрочни парламентарни избори е блъф, тъй като, ако се стигне до избори, ДПС ще вземе по-малко гласове.

Иван Костов посочи, че ГЕРБ са приели да направят отстъпки в промените в конституцията, но основно, за да отчетат успех с приемането на подобен проект. Той определи разделянето на Висшия съдебен съвет за “малък пробив“.

“Ще е чудесно, ако новият министър на правосъдието влезе с нова енергия и разшири този пробив, но това без силен външен натиск едва ли ще се случи", прогнозира Костов.

Според бившия премиер ГЕРБ са нямали особено много полезни ходове в при договарянето на промените в конституцията.

“ГЕРБ трябваше да отчетат тази година успех в парламента и отчитат две неща - отчитат приетия Закон за бюджета в една наистина сложна ситуация и отчитат поправка в конституцията, което е много сериозно нещо. Ако не бяха направили тоя тежък компромис, вероятно той е тежък и за тях, нямаше да има поправка в конституцията, защото отсреща няма мнозинство, което да удържи дори и на подписите си (под т.нар. исторически компромис)”, обясни бившият премиер.

Така той обоснова тезата си, че в този парламент няма мнозинство, за да се даде силен тласък на страната напред.