Наложена е възбрана за почти 50 тона месо и месни продукти след проведена мащабна проверка на СДВР и НАП. В рамките на двудневната акция са проверени 43 обекта, съобщиха ог МВР.

Съвместната проверка е извършена на 14 и 15 декември т.г. В резултат на нея е наложена възбрана за над 48 782 кг месо и месни продукти. Основното нарушение е липса на идентификация за произход и годност на продуктите.

Инспекциите са извършени във връзка с вътреобщностни придобивания, внос, държане на склад на охладени  и замразени хранителни продукти от животински произход и свързаните с тези дейности и изисквани по закона документи.

В някои от обектите проверяващите установили различни количества замразени продукти без документи за произход и годност.

По-фрапиращи са случаите на открито в три склада голямо количество месо без документи. В единия е намерено 1302 кг месо без сертификати, в другия - 20 000 кг, а  в третия – 20 300 кг.

Без документи за проследимост са открити още 1680 кг риба и рибни продукти и 5000 кг замразени пилета.

Съставени са общо 86 констативни протокола и са изискани допълнителни документи от управителите на проверените търговски дружества.