Зърнената култура е източник на хлор, магнезий, йод, калий, манган, фосфор, мед, цинк и много витамини.

Лечебните ползи на овеса са известни на хората още от преди много години. Той произлиза от семейството Житни и е вид тревисто растение, което намира приложение в хранителната промишленост. От него се приготвят грис и брашно, които се използват ежедневно от всички хора в кухнята. Зърнената култура е източник на хлор, магнезий, йод, калий, манган, фосфор, мед, цинк, биотин, ниацин и много витамини. Всички тези съставки са изключително важни и полезни за организма, за да бъде той здрав.

Консумацията на овес ще ви помогне да укрепите защитните механизми на организма и така той ще може да се бори със заболяванията с всички сили. Тази негова сила се дължи единствено на всички тези полезни вещества, които присъстват в неговото съдържание.

Използваемите части на растението за лечение на различни заболявания са семената и сламата. С тях успешно се лекуват възпалителни процеси, а също така се подпомага и възстановяването на здравето на човешкия организъм.

Овесът се използва за лечение на бъбречни заболявания, като се приготвят бани от сламата. Баните са ефикасни и срещу подагра, чернодробни и ревматоидни заболявания, ишиас.

Подсилете организма си със чай от овес, така той ще може да се бори със всички заболявания. За да си приготвите тази чудесна отвара трябва да сварите в 3 литра вода 1 килограм овесена каша. След приготвяне чая се прецежда. За по добър вкус се добавя мед.

Специалистите препоръчват приема на овес и на хората, които страдат от уголемена простата, защото той действа, като афродизиак. Благодарение на това си свойство активността на организма се повишава значително.

Можете да използвате овес и за борба със захарен и неинсулинов диабет, полова слабост и анемия. За да се преборите с тези заболявания се прави следната отвара:

Заливате с 5 чаени чаши вода 1 чаша овес. Комбинацията варите докато остане само половината. Прецеждате и към получена отвара се добавят още 2 съставки, които са 2 чаени чаши мляко и 5 супени лъжици мед. Нужно е след прибавянето на другите продукти да кипнете отново отварата. Приемате 3 пъти дневно, като предварително притоплите получената отвара.

Овес можете да се използва и за лечение при задържане на урина, пясък или камъчета в бъбреците и отоци. За да се преборите с тези заболявания трябва да приготвите следната отвара: в 1 литър вода прибавете 2 супени лъжици нарязана слама и така комбинираните съставки се варят само 10 минути. След приготвяне прецедете и приемайте 1 супена лъжица 3 пъти дневно.