Измамниците стават все по-изобретателни, предупреждават от МВР.

Бум на телефонните измами се очаква около празниците, съобщи Нова телевизия, позовавайки се на предупреждение от МВР. Измамниците добавят и нови лъжи към вече известните. Те предлагат например пратка с „куриер”, на когото трябва да се предадат пари. Или искат искат например „капаро” за доставка на лекарства, или ваксини, или битова техника.

Възрастна жена, представена в репортаж на Нова, е била измамена от... фалшива полицайка от „група за преследване на измамници”, която искала пари, чрез които да бъде заловен престъпник. Жената повярвала и изпълнила указанието да предаде парите тайно, да не излиза от блока, за да не би измамникът да я види и да се укрие. Тя хвърлила найлонова торба със сумата през прозореца и разбрала какво става, едва след като „полицайката” не й се обадила.

Няма практика да се изискват пари за каквато и да било полицейска дейност, коментира представител на МВР. Той препоръча преди всичко да не се казват каквито и да било лични данни на непознатия събеседник по телефона и връзката да се прекъсна възможно по-бързо.

843 телефонни измами са били извършени в страната от началото на годината до 30 ноември. Около 9 на сто от тях са разкрити.

Но тези 843 престъпления са известните на полицията. Възможно е реалният им брой да е по-висок, тъй като някои пострадали се срамуват да признаят, че са ги измамили.