И друг човешки вид - Homo Habilis или Homo Erectus, е оцелял през Ледникова епоха, предполагат учени, открили бедрена кост на 14 хиляди години в китайска пещера, съобщава Франс прес.

Учените се натъкнали на находката още през 1989 година, но изучаването й започнало едва през 2012-а. Те установили, че костта от Малудон прилича на тази от много по-древни човешки видове Homo Habilis и Homo Erectus, които са живели преди 1,5 милиона години.

"Това откритие ни навежда на мисълта, че наши далечни примитивни прароднини са доживели до много късно в процеса на човешката еволюция", заяви един от авторите на проучването Цзи Сюепин от Института за културно и археологическо наследство в Юнан.

Досега учените считаха, че единствените примитивни човешки видове, които са оцелели в Европа и Азия, са били неандерталците и Денисовският човек. Те на свой ред изчезнали преди 40 хиляди години.

Според последното откритие заедно с Homo Sapiens освен тях е съжителствал и друг примитивен човешки вид. Той е съществувал до края на последната Ледникова епоха, която приключва преди 10 хиляди години.

Откритата в китайската пещера бедрена кост през 1989 година е била доста фина, като на Homo Habilis. Тя е принадлежала на мъж с тегло 50 килограма.