Министърът на правосъдието Екатерина Захариева определи Закона за съдебната власт като топ приоритет. Това стана по време на церемония в Министерството на правосъдието (МП), на която Христо Иванов предаде символично поста на министър на правосъдието и ключа към държавния печат.

„Приемам този символ на върховенството на закона като най-важната задача на всеки министър на правосъдието, още повече сега, когато доверието в съдебната система и в институциите са безпрецедентно ниски”, заяви министър Екатерина Захариева. Новоизбраният правосъден министър се ангажира да продължи това, което е започнал екипът на Христо Иванов. По думите й, в МП има доста подготвени законопроекти на различни нива, но законопроектът за промени в Закона за съдебната власт е топ приоритетът в момента. „Оставена е много добра основа, но тя трябва да се редактира, защото беше готвена по други промени в Конституцията”, отбеляза тя. Според министър Захариева, настоящите изменения в Конституцията в голямата си част са много добра стъпка в правилната посока.

Екатерина Захариева обяви, че ще работи за създаването на Съвет за съдебна реформа към Министерството на правосъдието. По думите й Съветът ще бъде сформиран след Нова година и в него ще бъдат включени представители на законодателната и изпълнителната власт, на магистратските общности и техните професионални организации, научната общност и гражданското общество.

От своя страна Христо Иванов декларира пълната си подкрепа за министър Екатерина Захариева. „Тя идва с много сериозен технократски капацитет, с много голям политически опит. Екатерина Захариева има качества да се справи. Големият въпрос е какъв ще бъде мандатът и каква ще бъде подкрепата от партиите”, каза Христо Иванов.