Специалистите отчитат увеличаване на вноса и производството на бижута от благородни метали. Според едно от многото суеверия, на които е подвластен съвременният, свързан толкова тясно с технологиите човек, е това, че през високосна година сребърните бижута привличат повече успех и благоденствие за хората, които ги носят. В навечерието на настъпващата високосна 2016 година сребърните украшения са сред най-предпочитаните подаръци.

Русенската лаборатория за маркиране на ювелирни изделия с държавен знак е една от седемте в страната. В нея са обработени близо 4600 сребърни изделия и 1400 златни. Вносът е основно от Турция и Италия.

Химикът Красимира Банова, който работи в лабораторията в офиса на Националната агенция по приходите в Русе разказва пред БНР, че през лабораторията минават както производители на злато и сребро, така и вносители.

Заради задаващата се Година на Огнената маймуна по китайския календар има повишено търсене на фигурките на маймунки. Като моден акцент за сезона се очертава и цветовото съчетание на метали.

Знак за автентичност на скъпите бижута е печатът - при златните това е стилизирана роза, а при сребърните - житен клас със стойността на пробата.