Германски ислямист, сражавал се за „Ислямска държава”, разказа пред полицията, че терористичната групировка активно организира атаки в Германия и в цяла Европа. Освен това тя се опитва ударно да увеличи броя на членовете си, съобщава RT.Хари С. е арестуван в Бремен през юли, след като избягал от „Ислямска държава” и се върнал в Германия. Той заявил, че не можел повече да понася насилието. Оттогава той предоставя на властите жизненоважна информация за организацията.

27-годишният мъж прекарал 3 месеца в Сирия. „Той иска да се изчисти”, заяви адвокатът му.

По време на престоя си в Рака Хари често чувал хора да си говорят за извършване на терористични атаки в Европа. „Искат нещо, което да се случва навсякъде по едно и също време”, каза той пред „Шпигел”.

Хари, който е син на имигранти от Гана, се радикализирал в затвора. След като излязъл от там той посещавал джамия и станал част от салафитска група, изпратила най-малко 16 възрастни и 11 деца в Сирия през 2014. Въпреки че бил под наблюдение и с отнет паспорт, той все пак успял да прекоси турско-сирийската граница и бил посрещнат от членове на „Ислямска държава”.

Хари разказва и за трудния живот в редиците на групировката. От него изисквали дълго будуване, часове стоене под палещото слънце и маршируване по цял ден. Тези, които не могли да се справят със задачите, били заключвани или бити. На него му било наредено да спи със своя „Калашников”, който трябвало да му стане като трета ръка.

Мъжът помогнал за разкриването на повече информация за един от най-значимите немскоговорящи членове на групировката – Мохамед Махмуд, ислямист от Австрия. Той го описва като един от най-притеснителните хора, с които се е срещал. Той видял и бившия рапър Денис Къспер, за когото твърди, че играе по-значима роля при пропагандата на групировката, а не толкова като боец.

Хари признал, че се появил и в първото видео с екзекуция на „Ислямска държава”, в което се говори на немски. В него джихадистите се заклеват да извършат терористични атаки в Германия и Австрия и ще търсят лично отмъщение от Ангела Меркел за „мюсюлманската кръв, пролята в Афганистан”. Те екзекутират и двама войници от сирийската армия. В това видео Хари само носи знамето на групировката.

През ноември германското външно министерство обяви, че около 750 германци са се присъединили към „Ислямска държава”, като 200 от тях са се върнали.