Зад решетките са 13 бивши министри

Румъния има цяло правителство в затвора, пише в. "Адевърул" в коментар за борбата с корупцията. 

"Бивш премиер и ексминистри, осъдени за корупция, могат да сформират зад решетките кабинет на националното единство", коментира авторът, цитиран от Bulgaria ON AIR

След революцията в Румъния, и особено в последните 5 години, съдиите изпратиха зад решетките поне 13 политици, които са заемали министерски постове в различни правителства. 

На практика румънските магистрати създадоха условия и зад решетките да може да се сформира правителство, при това на националното единство, тъй като там се намират бивши министри от целия политически спектър в страната, отбелязва в. "Адевърул". 

Премиерският пост в правителството на раираните костюми се полага на Адриан Нъстасе, който беше на власт от 2000 г. до 2004 г. 

Постът на вицепремиер зад решетките може да изпълнява Джордже Копос – политик, който за кратко бе зам. министър-председател от 2004 г. до 2006 г. Той излежава две присъди – едната е 4 г. и 8 месеца заради укриване на данъци и пране на пари. 

Ясно е и кой ще оглави Министерството на земеделието – бившият министър Йоан Аврам Мурешан, който получи най-голямото наказание от всички, осъдени досега управници за корупция – 7 г. затвор. 

Зад решетките в северната ни съседка са също по един министър на икономиката, на финансите, на транспорта, двама на отбраната, двама бивши министри на съобщенията и един на правосъдието. 

На опашката за раирани костюми чакат още доста бивши министри, както и екскметът на Букурещ Адриян Видяну.

Да не забравяме и подалия през ноември оставка премиер Виктор Понта. Той е обвинен във фалшифициране, пране на пари и съучастничество в укриване на данъци. 

Той все още чака старта на съдебна процедура в румънския Върховен съд, въпреки че все още не е насрочена дата за делото.