Министър се е обаждал на шеф на НАП, за да се възстанови ДДС на депутата от ДПС Йордан Цонев. Това разкри бившият шеф на Митниците Ваньо Танов по Нова телевизия в отговор на упреците на Цонев, че е замесен в аферата "Мишо Бирата".
„Има разработки от 2005 и 2006г. и председателят на комисията ще види себе си по отношение на възстановяване на ДДС. В една от разработките министър от правителството се обажда на шеф на данъчното да се възстанови 1,6 млн. ДДС на Йордан Цонев“, разкри Танов. „Не се притеснявай фирмата не се води на Йордан Цонев, а на подставени лица“, казал министъра на данъчния шеф, твърди Танов.

Така той отговори на разкритията на Йордан Цонев, че е опъвал чадър над Мишо Бирата и е прикривал контрабандното производство на спирт във фабриката му за бира.

„Не става въпрос за проверка само при Мишо Бирата, а става въпрос за всички фабрики за производство на бира. Има изготвен и утвърден от мен план за операция на всички фабрики. След проверката, в която участват хора от смесени екипи – БОП, митница, е изготвена докладна какво е констатирано. Датата е октомври 2009 г. Това означава, че констатираното във фабриката е резултат на предходен период. 2006 г. този данъчен склад е регистриран и му е даден лиценз без проверка и 4 години произвежда спирт. И наредената от мен проверка установява това и спира работата му. Не става въпрос за замитане“, обясни действията си като ръководител Ваньо Танов.

„За двама служители, направих справки. Те са назначени април май 2009 г., а през май 2009 г. за един месец са назначени 180 служителя. На единия, който става шеф на мобилните групи, ако му отворите досието ще видите, че идва от фирма с 3000 лв.заплата и започва за 400 лв. За втория човек може да се направи справка в "Оперативен отчет" на МВР, че по различни разработки това лице е протичало и какви данни има за него. В СГП може да се направи справка и за другите лица. Част от тях са протичали по разработки и са назначени неправомерно, защото не могат да бъдат митнически служители. За по 3 дни са прехвърляни от длъжност на длъжност", разказа Ваньо Танов.