Волен Сидеров отново остана без имунитет. Парламентът даде разрешение за възбуждане на наказателно преследване по две стари обвинения от 2011 г. и 2013 г. - за хулигански прояви в Батак и с полицейски служител при учредяването на миналия парламент. Решението по първото искане на главния прокурор бе взето с гласовете на 119 депутати, а 1 се въздържа. Никой не бе против, а депутатите от „Атака” въобще не бяха в пленарната зала. По второто искане 113 бяха „за”, а 5 се въздържаха.

Парламентът се консумира с различни цели. Щом едното деяние е 2011, а другото 2013 г., защо сега се занимаваме с тях, попита Георги Божинов от БСП. Той напомни, че преди седмица съдът реши, че Сидеров е бил задържан неправомерно след скандала в НАТФИЗ, а депутатите са били свалили имунитета му.

„Къде е „Атака”? Вчера, когато ви бяха нужни за конституцията, бяха тук”, възмути се Божиов. И обяви, че партията му няма да участва в това гласуване, за да изрази отношение не към деянието на Сидеров, а към начина, по който се артикулират папките с престъпления.

Зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов обаче обяви, че групата има решение да подкрепи искането на главния прокурор. „Но как да си обясним обстоятелството, че обвинението се нужда е от 2 и от 4 г., за да направи необходимия анализ и да внесе данните в НС? Това ли са най-тежките деяния на хора от политиката и управлението, в България, която е на едно от челните места по корупция и злоупотреби, такива въпроси отдавна не са повдигани”, допълни той.

„Quo vadis? Кой има интерес и защо се прави по този начин? Групата на „Атака” да бъде държана на къса каишка, за да може когато е необходимо тя да бъде пришивана към мнозинството по важни решения?”, попита обаче Стоилов. И изрази още едно съмнение: „Дали тези действия от политико-юридически характер не са необходими за спасяването на самата „Атака” и на лидера й, след като той губи влияние и трябва да се героизира?”

Не на шега предложих да изберем постоянна комисия по имунитетите, каквито има в много парламенти, защото тя не трябва да се формира за една или друга личност, допълни Стоилов. Според него в момента парламентът влизал в този капан, за да не се занимава с истинските проблеми.

Не се възмущавайте от НС, а от тези, които повдигат процедурата, скочи Атанас Атанасов от РБ. Той напомни, че БСП гласува „против” по предложението за второ четене на поправките в конституцията парламентът да изисква от главния прокурор доклади за действията му, а после подкрепи разпределението на прокурорската квота, за да може той да запази властта си.

„Наистина ли така притискате „Атака” и ги държите на къса каишка? Това ли е цената на тези 11 гласа, без които нямаше да мине конституцията?”, включи се и независимият Георги Кадиев. И се обърна към управляващите с обвинението „Така унижавате правосъдието”.