Той преоткрива симфонията, прекроява струнните квартети и пренаписва сонатите за пиано. Но има много други интересни неща, които можете да научите за Лудвиг ван Бетовен – човекът, който промени музиката завинаги.

Днес се навършват 245 години от рождението на великия композитор, а търсачката "Гугъл" го почете със забавен и много оригинален дудъл.

Ето няколко любопитни факти за Бетовен

Рождение

Лудвиг ван Бетовен е роден в Бон, Германия през декември 1770 г., но никой не е сигурен за точната дата. Той е бил кръстен на 17 декември, така че най-вероятно е роден предишния ден. Родното му място сега е къща-музей на Бетовен.

Свирене на цигулка

Като малко момче, Бетовен свири на цигулка, но често, наслаждавайки се на свои импровизации, вместо да чете нотите. Веднъж баща му попитал: "Що за глупави неща събираш и свириш сега? Знаеш, че не мога да понасям това – свири по ноти или свиренето ти няма да струва нищо". Колко е бъркал той ...

Първото произведение на Бетовен?

Има някои спекулации за това кога младия композитор е започнал да създава и записва на хартия идеите си, но най-ранните запазени негови ноти са от 1782 – девет вариации за пиано. Бетовен се откроява като музикален отцепник и новатор още на 12-годишна възраст, музиката му е в до минор, което е необичайно за музиката по онова време и е изключително трудно за свирене.

Оглушаване
Композирането на каквото и да било е предизвикателство дори и за един гений. Бетовен започва да оглушава около 1796 г., когато е само на 25 години и е чудно, че изобщо е успял да продължи да пише музика. Той е комуникирал с разговорници, молейки приятелите си да напишат това, което искат да кажат, за да може той да им отговорои.

Симфония №1 – музикална шега?

Бетовен е на 30 години, когато първата му симфония е представена за първи път в Бургтеатър във Виена. Дотогава симфониите се очаквало да бъдат доста весели творби, но Бетовен прави една крачка напред с интродукцията, което звучи толкова странно музикално по онова време, че хората го сметнали за шега.

Глухота и отчаяние: Заветът от Хайлигенщад

С нарастването на глухотата му, Бетовен е напът да се пречупи през 1802 г. Оттегляйки се в Хайлигенщад, малко извън Виена, той пише: "Бих сложил край на живота си, само моето изкуство ме спира да направя това. Ах, струва ми се невъзможно да напусна света, докато не извадя на бял свят всичко, което чувствам, че има вътре в мен". Това е известно като Заветът от Хайлигенщад и е публикуван през 1828.

"Лунната" соната

Това е една от големите клавирни творби на Бетовен, но той никога не е познавал творението си като "Лунна" соната. Той просто го нарекъл соната за пиано №14. Поетичният псевдоним е даден пет години след смъртта на композитора през 1832 г., когато немски поет казва, че първото движение звучи като лунна светлина, грееща над езерото Люцерн и името останало.

Единствената опера на Бетовен – Фиделио

Това е работа, която си заслужава да се свърши, заслужава си да се свърши добре. Може и да е композирал само една опера, но Бетовен излива кръв, пот и сълзи в преразглеждането и подобряването ѝ. Той преработва цялата опера за период от 10 години, за да ни даде версията с две действия, която се играе сега. По-старата версия понякога е известна като Леонор.

Деветата симфония на Бетовен и "Одата на радостта"

Симфония №9 често е наричана "хорова" симфония, но само във финалът има хор. Използването на певци в симфония е било много дива идея за времето си, но изглежда се увенчава с успех. Деветата симфония на Бетовен променя облика на класическата музика завинаги и продължава да вдъхновява слушатели и композитори и до днес.

Последните му думи?

Също както раждането му, така и последните думи на Бетовен са обвити в мистерия. Често се смята, че последните му думи са били: "аплодирайте приятели, комедията свърши" (на латински), но всъщност прощаването му със света далеч не е така тържествено. Издател купил на Бетовен 12 бутилки вино като подарък, а последните думи на умиращия композитор били:"Жалко, жалко, твърде късно!".