Борислав Сарафов продължава и ще продължи да бъде мой заместник, заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

"Не ме интересува кой харесва и кой не харесва Борислав Сарафов. Много е удобно в този момент Борислав Сарафов да бъде отстрелян, защото той е двигател на разследвания, които са свързани, както с енергетика, така и с лица с имунитет или вече със свален имунитет.

Отстрелването му в този момент цели блокиране именно на тези разследвания. На хората, които имат такива цели ще кажа ясно: Това няма да стане. Борислав Сарафов продължава и ще продължава да бъде мой заместник", заяви Цацаров.

Пред медиите главният прокурор показа официално писмо, което самият той е получил от председателя на ДАНС Владимир Писанчев вчера в 17.30 ч. В писмото Писанчев пише: "В дирекция ПОП на ДАНС, бившата ГДБОП е извършена проверка, от която не е установено наличие на справка или друг документ, касаещи извършени престъпления от Борислав Сарафов.

Главният прокурор цитира думите на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, че има справка, изготвена от ГДБОП, която е изпратена по компетентност на главния прокурор, отнасяща действия свързвани с оказване на натиск и други престъпление от Борислав Сарафов.

"Призовавам и лицето, казало тези думи, и лицето Делян Пеевски да си решават проблемите помежду си без да ги решават чрез или на гърба на прокуратурата. Същият призив ще отправя не само към Цветан Цветанов и Делян Пеевски, но и към всички бивши и настоящи политици, парламентарни и извънпарламентарни сили. Не си правете евтин ПР на гърба на прокуратурата. Този евтин ПР е вреден за държавата, а в един по-късен момент може да се окаже вреден и за самите вас", заяви Цацаров.

"Всички мои заместници, Ася Петрова, Борислав Сарафов, Пенка Богданова, Камен Михов са заместници, предложени от мен, пропуска се удобно законовата възможност, че главният прокурор може по всяко време да поиска освобождаването на всеки и да го получи без да обяснява защо. Пропуска се и фактът, че до момента това не съм поискал. Мисля, че работя с екип, който до момента се справя, показа го и резултатът от доклада на ЕК и преценката кой ще бъде и кой няма да бъде в този екип по закон е моя", каза още главният прокурор.

По отношение на съдията Румяна Чаналова главният прокурор напомни, че още в първия момент, в който се появи информация за това, че срещу нея се води разследване в Македония, той отправи запитване до македонския си колега. "Това запитване се подновява всеки месец, ако македонската прокуратурата, че в образуваното досъдебно производство Чаналова трябва да бъде привлечена в качеството на обвиняем, в деня, следващ деня, в който получа писмото на македонския главен прокурор, аз ще направя предложение за отстраняването й от длъжност", заяви категорично Цацаров.