Повече от 20 години възрастните хора с увреждания са забравени от Бога в Провадия. Те нямат покрив в истинския смисъл на думата и са принудени да обитават една стара автогара в очакване държавата да се погрижи за тях и да им построи нова сграда, предаде репортер на БГНЕС.

„Домът за възрастни хора с физически увреждания е един от най-тежките проблеми за Провадия“, сподели кметът на града Филчо Филев.

Той разказа хронологията на проблема, започнал още в края на комунистическата епоха. Тогава се взема решение за строителството на нов дом, в който да бъдат преместени възрастните хора. Но две години след взетото решение, през 1987 г. строителството на обекта е замразено. Въпреки това все пак хората с увреждания все още имат място, къде да живеят, докато не се разиграва трагедията от 1993 г. Тогава при пожар сградата им е унищожена. 18 души стават жертва на огнената стихия.

„В момента възрастните хора живеят в много тежки, дори бих казал жестоки условия“, продължи разказа си кметът Филев. Те са принудени да живеят в тесни пространства, по 5-6 души делят една стая. Става дума за хора със специфични потребности, които се нуждаят от постоянна грижа. Въпреки всички грижи, които се полагат от общината и персоналът на „дома“, без финансова помощ проблемът не може да бъде решен.

Филчо Филев отбелязва, че в тази посока са правени опити. Преди няколко години е проектиран нов дом с капацитет за 92 души, но от тогава до днес той все още се строи.

„Към момента са вложени около 5 милиона лева. Кухненският блок и пералното помещение в новия дом са пуснати, но хотелската част, където трябва да бъдат настанени хората, не е завършена“, заяви градоначалникът на Провадия. За довършването са необходими още 2 милиона лева - за вътрешно обзавеждане, асансьори, вертикална планировка, градините, алеите, пътните връзки и рампата, добави той.

„Тези средства трябва да се намерят на всяка цена, защото в момента близо 70 човека са настанени в старата автогара при много тежки условия“, заяви Филчо Филев.