Настъпи сезонът на служебните коледни празненства. Те могат да бъдат забавни, ако всички пазят добро поведение, и катастрофални, ако прекалено много от присъстващите решат да се отпуснат. За жалост, последното се случва твърде често.

„Хората трябва да помнят, че макар и коледното парти в офиса да е време за празнуване, то е преди всичко служебно събитие и поведението има значение“, казва Барбара Пачтър, експерт по обноски и автор на The Essentials of Business Etiquette.

„С нарушаването на прости правила от етикета, мнозина са казвали и правили всякакви неуместни неща, които са оказали пагубно влияние върху кариерите им“, добавя тя.

„Важно е например да останете трезви. Сещам се за един младеж, който толкова се напил на служебното коледно прати, че напсувал шефа си и бил уволнен на момента. На следващия ден не знаел защо картата му за достъп не работи. Нямал никакъв спомен от събитията от предната вечер.“

Според ново проучване на CareerBuilder, невероятните 66% от работодателите имат намерение да организират коледно парти тази година. Ако вашият е сред тях и искате да запазите работата и репутацията си, следвайте тези прости правила:

1. Не пропускайте партито!

Освен ако вече нямате други планове, които по никакъв начин не можете да отложите или отмените, не пропускайте служебното коледно празненство.

„Може да не ви се ходи“, казва Пачтър, "но е важно да засвидетелствате отдадеността си на компанията. „Отсъствието ви ще бъде забелязано и – по всяка вероятност – отбелязано от шефа ви и другите високопоставени лица“, допълва тя.

2. Не се обличайте неуместно!

Партито може да се проведе в извънработно време, но това не означава, че трябва да се издокарате като за нощен клуб.

Носете подходящи за работа дрехи. Той като поводът е специален, може да се облечете една идея по-необичайно, но не прекалявайте.

„Това е парти, но облеклото ви трябва да бъде подходящо за бизнес събитие, а не за дискотека. Не носете прекалено къси или тесни дрехи“, съветва Пачтър.

Освен това, ако обикновено ходите с костюм на работа, не се появявайте на празненството по дънки и тениска.

3. Не пропускайте да подготвите своята половинка.

Често поканата взема предвид нашата половинка или ни дава възможност да доведем придружител. Важно е да информирате своят/а +1 за дрескода и темите за разговор, които трябва да избягва, припомня Пачтър. Уверете се, че гостът ви спазва всички правила. „Поведението му ще се отрази на вас“, предупреждава тя.

4. Не се напивайте!

Това е едно от най-важните правила, което обаче мнозина не спазват.

„Не е нужно да пиете, но ако все пак решите да го направите, останете трезви“, казва Пачтър. „Не е трудно да свършите някога глупост, когато сте обърнали една чашка в повече.“

Тя предлага да си поставите ограничение още преди да сте отишли на купона, и да се стараете да го спазвате. „Така много по-лесно ще ограничите приема си на алкохол. Другият вариант е да си поръчате питие, което не харесвате, и да го пиете бавно до края на вечерта.“

5. Не изглеждайте отегчени.

Следете езика на тялото си. Да изглеждате отегчени или сякаш бихте искали да се намирате другаде е също толкова лошо, колкото да не се появите изобщо.

„Не се цупете, излягайте на масата или прозявайте. Не се знае кой ви наблюдава“, казва Пачтър.

6. Не бъдете антисоциални.

Дори да ненавиждате колегите си – да се надяваме, че това не е така, но ако е, може би трябва да оцените положението си – или сте нови в службата и не познавате повечето от тях, не стойте сами в ъгъла и не зяпайте телефона си цяла вечер.

„Общувайте“, съветва Пачтър. „Говорете с хора, които познавате и не познавате. Партито е възможност за създаване на нови познанства. Не прекарвайте цялата вечер в писане на съобщения и туийтове. Уверете се, че общувате.“
 

7. Не пускайте клюки и не говорете с лошо за колегите си.

Поддържайте разговорите с колегите си позитивни и весели. Оплакванията от шефа или компанията ще съсипят празничното настроение.

„Избягвайте дискусиите за секс, политика или религия“, казва Пачтър. И може би най-важното е да не се впускате в клюки за колегите си. Лесно е да се подхлъзнете, ако сте пили повече, затова внимавайте!

8. Не се появявайте без план.

Можете лесно да преодолеете изкушението да клюкарите, ако имате „план за разговор“. Както е казал Волтер, „Човек винаги говори с лошо, когато няма какво да каже“.

Ако се надявате да инициирате диалог с нов колега, подгответе няколко въпроса за разчупване на леда.

Предварително сте решили да не пиете? Трябва да знаете какво да отговорите, когато хората ви попитат „Защо не?“. Или пък искате да поговорите с главния изпълнителен директор. В такъв случай измислете няколко умни фрази за започване на разговор.

„Не говорете само за бизнес. Бъдете в крак с актуалните събития в общността. Четете вестници и новинарски сайтове, списания, фирмени бюлетини и професионални журнали“, съветва Пачтър.

9. Не забравяйте да хапнете.

Понякога служителите изобщо не опитват храната и се насочват директно към бара, защото се вълнуват да пият с колегите си или защото смятат, че ордьоврите не си струват калориите.

Ако все пак решите да пиете – дори да се ограничите до 1 или 2 чаши вино, - важно е преди това да хапнете нещо.

10. Не флиртувайте!

Служебното парти не е мястото да сваляте шефа си или половинката му. Понякога "течният" кураж взема превес, затова стойте далеч от него, ако не смятате, че можете да се контролирате под влиянието му.

11. Не публикувайте снимки или коментари, които могат да ви навлекат неприятности.

Избягвайте публикуването на негативни коментари в социалните мрежи – например колко „смотано“ е било партито или как храната е била „като подметка“. Не споделяйте и снимки, на които колегите ви пият или се държат неуместно.

12. Не се излагайте.

Някои хора забравят, че офис партитата са служебни събития, и се отпускат прекалено много. Няма проблем да се забавлявате и да отпразнувате сезона, но използвайте главата си по предназначение и се замислете за последиците от действията си. Ако следвате първите 11 правила, всичко трябва да мине като по вода.

13. Не забравяйте да благодарите на организатора на партито.

Уверете се, че сте казали „Благодаря“ и „Довиждане“ на домакина или организаторите на празненството, напомня Пачтър.

Ако не сте сигурни на кого трябва да благодарите или не видите човека на партито, изпратете имейл на следващия ден.