Главатари на групировката “Ислямска държава” (“Даеш”) организират печатане на фалшива чужда валута в Сирия и я изнасят в чужбина.
Това съобщава сирийският вестник “Уатан”, цитирайки председателя на Колегията на сирийските адвокати Низар Али ас Сакиф. Джихадистите разполагали с модерна техника и печатали фалшиви пари в източната сирийска провинция Дейр аз Зур. “Даеш” изнасяли в чужбина фалшиви банкноти в големи количества.
В същото време германски самолет летя за първи път в операцията на САЩ срещу “Ислямска държава” в Сирия. Първият полет на германски самолет за зареждане във въздуха А310 продължил около 5 часа, съобщи за ДПА представител на Бундесвера. Американският самолетоносач “Хари Труман” трябва да пристигне в Персийския залив около Коледа. Той премина през Суецкия канал и се насочи към залива, откъдето ще подпомага въздушните операции на САЩ срещу “Даеш”.
Руската авиация е унищожила седем колони с гориво на терористите от “Даеш” за последните три дни, съобщи военното министерство в Москва.